Tarina ja liikutus monella tapaa

Kansainvälisen Aria Borealis Bodo -barokkilaulukilpailun voittanut Johanna Rosa Falkigner laulaa Helsinki Early Music Festivalin Ääniä kosmoksessa -konsertin solistina. Festivaalia vietetään 6.-16. lokakuuta. © Martin Rainer

Torstaina 6. lokakuuta alkavan Helsinki Early Music Festivalin teemana on tarina ja liikutus. Festivaali on Encanto Music ry:n ja Suomalaisen barokkiorkesterin (FiBO) yhteistuotanto ja se kestää 16. lokakuuta saakka.

”1600-luvulla esiintyi ajatus, jonka mukaan musiikilla on konkreettinen, kehoa ja kehon sisäosia liikuttava voima. Musiikki kykeni lävistämään kehon ja liikuttamaan sitä sisäelimistä lähtien. Tämä lähtökohta on meille yhteinen sekä musiikin että tanssin näkökulmasta”,

kertoo Marianna Henriksson, joka on yksi Helsinki Early Music Festivalin uutta tanssia ja vanhaa musiikkia yhdistävän Eros-teoksen tekijöistä.

Eros jatkaa cembalisti Henrikssonin ja koreografi Anna Mustosen yhteistyötä varhaisbarokin musiikin ja uuden tanssin yhteentuomisessa. Kahdeksan soittajaa, viisi tanssijaa ja viisi laulajaa antautuvat tanssin ja musiikin myötävärähtelylle.

Bagdadin Julia -esitys perustuu tositapahtumiin ja on rinnastettavissa ajankohtaisiin tragedioihin Euroopassa. Musiikkia ja teatteria yhdistelevässä esityksessä matkataan rakkaustarinaan sota-ajan Bagdadiin. Rakkaustarinoiden parissa jatkaa myös Labyrinthe de l’amour, jossa laulajat Kajsa Dahlbäck ja Anders J. Dahlin seikkailevat ja eksyvät rakkauden labyrinteissä Lullyn ja Charpentierin sävelin.

Ääniä kosmoksessa -konsertin ohjelma kietoutuu Bachiin. Barokkiviulisti Georg Kallweit, joka toimi Helsinki Early Music Festivalin taiteellisena johtajana festivaalin alkuaikoina, on koonnut ohjelman, jossa musiikin kertomus koskettaa maallisin, kirkollisin ja musikaalisin teemoin. Solistina laulaa Johanna Rosa Falkinger, joka voitti kesäkuussa järjestetyn kansainvälisen Aria Borealis Bodo -barokkilaulukilpailun. Historiallisten klarinettien huipputaiturin Lorenzo Coppolan liidaamassa Oopperaa sanoilla ja ilman -konserttitapahtumassa luvassa on kamarimusiikin helmiä teatraalisella twistillä.  

Festivaalilla myös juhlitaan: Bachia toisin soittava 20-vuotias Baccano tarttuu tuttuihin teoksiin uusin sovituksin, Helsingin Barokkiorkesteri 25 vuotta -konsertissa HeBo esittää Crusellin musiikkia Aapo Häkkisen johdolla ja 30-vuotistaivaltaan juhlii kanadalainen festivaalivieras Ensemble Caprice Vivaldi ja barokin vaeltajat-konsertissaan. Rutto, rauha ja riemujuhla taas on yhteistyön juhlaa.

Koko festivaalin ohjelman ja lisätietoja konserteista löydät täältä

Edellinen artikkeliCremona-palkittu Silvestrov kosketti Sláva Ukraíni! -improvisaatiollaan
Seuraava artikkeliPhilharmonia solmi yhteistyösopimuksen Mikkelin Musiikkijuhlien kanssa