torstai toukokuu 2. 2024

Suomi 100 -juhlavuosi sai oopperaharvinaisuuden

kalewainen

Turun filharmoninen orkesteri ja Turun musiikkijuhlat liittävät Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaan maailman kantaesityksen Kalevala-aiheisesta oopperasta. Turun Logomossa soi 28. helmikuuta 2017 alkaen kuusi kertaa Karl Müller-Berghausin (1829–1907) säveltämä Die Kalewainen in Pochjola.

Vuonna 1890 valmistuneen, nelinäytöksisen ja maailman ensimmäisen Kalevala-aiheisen oopperan ohjaa Tiina Puumalainen. Musiikin johdosta vastaa Leif Segerstam. Päärooleissa laulavat tenori Christian Juslin, sopraano Johanna Rusanen-Kartano ja baritoni Tommi Hakala. Suurhankkeen muita laulajia selviää lisää kevään aikana.

Säveltäjä Müller-Berghaus toimi Turun soitannollisen seuran kapellimestarina vuosina 1888–1895. Teoksesta soitettiin sen valmistumisvuonna vain toinen näytös konserttiversiona. Ensi-illan piti olla Hampurissa, mutta tuon ajan koleraepidemia sotki suunnitelmat. Turun kantaesitysprojektissa panostetaan myös taustoittaviin verkkosivuihin ja suoratoistotallenteeseen. Oopperan esittämiseksi on koottu poikkeuksellisen laaja toteuttajaryhmä.

Oopperan verkkosivut osoitteessa www.kalewainen.fi.

KORJAUS 10.3. klo 15.50: Virheellinen tieto oopperan partituurin kadonneisuudesta korjattu.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Tuoreimmat uutiset