lauantai huhtikuu 27. 2024

Tampereella järjestettiin pandemian aikaan kansainvälinen huilukilpailu ja -festivaali verkossa – jatkoa luvassa ensi vuonna

Janette Leván voitti huhtikuussa pidetyn ensimmäisen kansainvälisen Young Artist -huilukilpailun pääsarjan. Kilpailu oli osa niin ikään ensimmäistä kertaa soinutta Tampere Flute Festiä. Kuvalähde: festivaali

Tampere oli huhtikuussa huilumaailman keskiössä, kun verkossa järjestettiin ensimmäinen Tampere Flute Fest sekä kansainvälinen Young Artist -huilukilpailu.

Huhtikuun lopulla käydyn, ensimmäistä kertaa järjestetyn Young Artist -huilukilpailun palkintojenjakotilaisuus pidettiin tällä viikolla Tampere-talossa. Pääsarjan voittajaksi kilpailussa itsensä soitti suomalainen Janette Leván. Leván opiskelee Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa Petri Alangon luokalla ja työskenteli kuluvan kevään ajan Turun filharmonisessa orkesterissa soolohuilistin sijaisena.

Jaetulle toiselle sijalle kilpailun pääsarjassa soittivat suomalainen Iida Helanterä sekä venäläinen Polina Maltseva. Kolmas palkinto puolestaan meni Viroon Anete Vinkelille.

Kaiken kaikkiaan suomalaiset menestyivät huilukilpailussa erinomaisesti, sillä yhdestätoista palkitusta kuusi oli suomalaisia. Tampere Filharmonian soolohuilisti ja kilpailun koordinaattorin Annaleena Jämsän mukaan suomalaisten nuorten taidoista oltiin hyvin vaikuttuneita.

Muista palkituista suomalaisista Carolina Azzola sai toisen palkinnon B-sarjassa. C-sarjassa puolestaan Seela Latonen sijoittui toiseksi ja kolmannen palkinnon jakoivat Eveliina Eloranta sekä Tommi Tang.

Kilpailun finaalissa kuultiin kolmessa eri ikäsarjassa yhteensä kuuttatoista huilistia Suomesta, Virosta, Venäjältä, Yhdysvalloista sekä Etelä-Koreasta. Tuomariston muodostivat Jämsän ja Alexis Romanin lisäksi Noora Karjalainen (1. kierros) sekä Sarah Ouakrat (2. kierros), Heili Rosin (2. kierros) ja Silvia Careddu (2. kierros).

“Olimme hämmästyneitä korkeasta tasosta ja voimme onnellisesti todeta, että huilunsoiton tulevaisuus näyttää inspiroivalta ja valoisalta”, Jämsä totesi tällä viikolla Tampere-talossa jälkikäteen järjestetyssä palkintojenjakotilaisuudessa.

Kilpailu oli osa kansainvälistä huilufestivaalia

6–30-vuotiaille nuorille huilisteille tarkoitettu kansainvälinen Young Artist -kilpailu oli osa tänä keväänä ensimmäistä kertaa järjestettyä Tampere Flute Festiä.

Alunperin Pirkanmaan musiikkiopiston tiloissa järjestettäväksi suunniteltu festivaali jouduttiin koronapandemian vuoksi siirtämään Internetiin. Tampereella tehtiinkin todennäköisesti historiaa, sillä järjestäjien mukaan festivaali oli ensimmäinen kansainvälinen kokonaan verkossa järjestetty huilufestivaali.

Tampere Flute Festin tiedottajan, huilisti Johanna Kärkkäisen mukaan festivaali syntyi ajatukselle kansainvälisestä yhteistyöstä ja uusien mahdollisuuksien luomisesta nuorille huilisteille. Festivaalia seurasikin yli 3 000 ihmistä 20 eri maassa Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa.

Jatkoa on luvassa myös tulevaisuudessa, sillä Tampere Flute Fest järjestetään seuraavan kerran Tampere-talossa 23.–25. huhtikuuta 2021. Myös Young Artist -huilukilpailu tulee tuolloin saamaan jatkoa.