perjantai toukokuu 3. 2024

Thielemann sai potkut Salzburgista

Christian Tielemann pelasi Salzburgissa uhkapeliä ja hävisi.

Christian Thielemann on suuri Strauss- ja Wagner-kapellimestari mutta yhteistyökumppanina ei kaikkein helpoimpia. Se on nähty jo Berliinissä ja Münchenissä ja nyt myös Salzburgissa.

Hänen johtamansa Dresdenin Staatskapelle on soittanut vuodesta 2013 Salzburgin pääsiäisfestivaalilla. Viime kesänä festivaali valitsi uuden johtajan Nikolaus Bachlerin, joka tulee Baijerin valtionoopperasta. Thielemann joutui hänen kanssaan heti nokikkain. Kapellimestari sanoi, ettei hän arvosta Bachlerin asiantuntemusta ja vaati itselleen täydellisen vallan ohjelmiston suunnittelussa.

Uusi johtaja oli palkattu kokonaisvastuun kantajaksi, joten festivaalin hallituksen oli tultava kiistassa väliin. Se asettui Bachlerin puolelle. Christian Thielemannin ja Dresdenin Staatskapellen sopimus on nyt purettu, ja he saavat lähteä Salzburgista vuoden 2021 jälkeen. Tapahtuman profiili uudistetaan niin, että siellä vierailee eri orkestereita.

Lokakuun Rondossa raportoidaan skismasta, ja ratkaisu tuli juuri pari päivää sen jälkeen, kun lehti oli mennyt painoon. Tieto siitä, että asian setviminen jatkuisi, ehti siis vanhentua.

Baijerin radion BR Klassik -verkkosivuston toimittajan mukaan Thielemannin potkut eivät olleet yllätys, sillä ”hän on käyttäytynyt skisman aikana hyökkäävästi, antaen emootioiden johdattaa, kun taas Bachler on Baijerin valtionoopperan johtajana hyvin verkottunut ja diplomaattinen”. Nyt Thielemannille jää aikaa keskittyä Bayreuthin festivaalin musiikillisen johtajan tehtäviinsä. Siellä ylin päätösvalta ohjelmistosta ja taiteilijoista pysyy kuitenkin Katharina Wagnerilla.

Salzburgin pääsiäisfestivaali on Herbert von Karajanin vuonna 1967 perustama tapahtuma, ja Berliinin filharmonikot soitti siellä vuoteen 2012 asti. Sen jälkeen orkesteri muutti pääsiäisresidenssinsä Baden-Badeniin. Viime aikoina on spekuloitu sillä, palaako Berliinin filharmonikot Salzburgiin, sillä Bachler on orkesterin ylikapellimestarin Kirill Petrenkon ystävä. He ovat kuuluneet yhdessä vuosikymmenen Baijerin valtionoopperan johtotiimiin.

Oli miten oli, Thielemann-episodi on vain yksi askel lisää diktaattori-maestrojen vallan riisumisessa. Lienevätkö Daniel Barenboim ja Valeri Gergijev viimeiset mohikaanit?

Harri Kuusisaari

Tuoreimmat uutiset