lauantai huhtikuu 20. 2024

Thomas de Mallet Burgess nimitettiin Kansallisoopperan taiteelliseksi johtajaksi

Kansallisoopperan uusi taiteellinen johtaja Thomas de Mallet Burgess aloittaa tehtävässään elokuussa 2023. © Emma Suominen / Kansallisooppera

Englantilainen oopperajohtaja ja ohjaaja Thomas de Mallet Burgess on nimitetty Kansallisoopperan taiteelliseksi johtajaksi. Suomen kansallisoopperan ja -baletin säätiön hallitus päätti nimityksestä yksimielisesti kokouksessaan tänään tiistaina 11. lokakuuta.

De Mallet Burgess täytti parhaiten kansainväliselle haulle määritellyt kriteerit. Valintaa puolsivat mm. de Mallet Burgessin vahvat johtamistaidot, erinomainen taiteellinen kyky kehittää oopperaa ja viedä sitä yhä laajemmille yleisöille, hyvät verkostot sekä näyttöjä pitkäjänteisestä ja taloudellisesti kestävästä suunnittelusta. 

”Suomen kansallisooppera on arvostettu organisaatio, jolla on näyttöä saavutuksistaan. Arvostan sen kunnianhimoa kehittää ja uudistaa traditioita ja jaan talon arvot korkeasta taiteellisesta tasosta ja yhteistyöstä. Oopperan tulee puhutella meitä tässä ja nyt. Odotan, että yhdessä lahjakkaan ja omistautuneen yhteisön kanssa pääsemme tutkimaan mitä kaikkea tämä tarkoittaa. Mitä ooppera on taiteilijoille ja yleisöille Suomessa niin ydinohjelmiston, uusien teosten ja esityspaikkojen kuin digitaalisten toteutusten kannalta. On kunnia tulla nimitetyksi tähän tehtävään”, tuleva taiteellinen johtaja Thomas de Mallet Burgess sanoo.

Tällä hetkellä Thomas de Mallet Burgess työskentelee Uuden-Seelannin oopperan pääjohtajana ja taiteellisena johtajana. De Mallet Burgessin odotetaan saavan laajempia ja monipuolisempia yleisöjä oopperan pariin. Uuden-Seelannin kaudellaan hän on vienyt oopperaa epätyypillisempiin esityspaikkoihin ja saanut nuorempaa yleisöä kiinnostumaan oopperasta. 

”Thomasilla on syvällinen ja monipuolinen ymmärrys oopperaohjelmistosta ja näkemys oopperan roolista yhteiskunnassa. Hän on hyvin kiinnostunut esityksen synnyttämästä kokemuksesta ja suhteesta esiintyjän ja yleisön välillä. Iloitsen tästä valinnasta ja uskon, että Thomasin kaudella ooppera tulee koskettamaan entistäkin laajempia yleisöjä”, sanoo pääjohtaja Gita Kadambi.

Nimityspäätöstä edelsi oopperan henkilöstöryhmien kuuleminen. Orkesteri puolsi valintaa, laulajat jättivät neutraalin lausunnon ja oopperan muu taiteellinen henkilöstö puolsi valintaa varauksin. Jälkimmäiseen ryhmään kuuluu mm. ohjausassistentteja, pianisteja, kuiskaajia ja kuoromestareita.

”Ooppera on laaja työyhteisö, jossa on paljon erilaisia ammattilaisia. Kaikkia yhdistää intohimo ammattiaan kohtaan. On ymmärrettävää, että taiteellisen johtajan valinta herättää mielipiteitä. Olen keskustellut ryhmien kanssa, ja meillä on hyvä yhteinen ymmärrys siitä, että Thomas on nimitetty meille perusteellisen rekrytointiprosessin jälkeen hänen taiteellisen näkemyksensä ja johtajataitojensa perusteella. Olen vakuuttunut, että yhteistyöstä tulee hedelmällistä”, Kadambi sanoo.

Uuden taiteellisen johtajan kausi alkaa elokuun alussa 2023. Sopimus on nelivuotinen ja se sisältää kolmen vuoden lisäoption. Ensimmäinen Thomas de Mallet Burgessin kokonaan suunnittelema ohjelmisto nähdään kaudella 2025–2026.

 

Tuoreimmat uutiset