sunnuntai huhtikuu 28. 2024

Turun musiikkijuhlat käynnistyvät kuudettakymmenettä kertaa

Kuvaa Turun musiikkijuhlilta 2018. © Seilo Ristimäki

Torstaina 8. elokuuta käynnistyvät Turun musiikkijuhlat järjestyksessään kuudennettakymmenennettä kertaa. Juhlavuoden taitteessa on taiteellinen vetovastuu myös ensimmäistä kertaa kapellimestari-sellisti Klaus Mäkelällä.

Elokuun 22. päivään saakka kestävä festivaali isännöi kahta residenssitaiteilijaa: säveltäjä Sauli Zinovjeviä, jolta on tilattu uusi kamarimusiikkiteos sekä festivaalifanfaari, sekä venäläisviulisti Sergei Malovia, joka esiintyy musiikkijuhlilla seitsemässä konsertossa niin soolona kuin yhtyeissä. Myös kotikonsertit saavat jatkoa edellisiltä vuosilta. Heinäkuun 24. päivä edesmenneen psykiatrin, kirjailijan ja jazzpianistin Claes Anderssonin oli määrä esiintyä musiikkijuhlilla duona Julia Korkmanin kanssa – nämä konsertit järjestetään nyt muistokonsertteina.

Ulkomaisia tähtivieraita Musiikkijuhlilla ovat mm. Asasello-kvartetti, sopraanot Nadine Sierra ja Dorotea Röschmann, pianisti Khatia Buniatishvili, baritoni Benjamin Appl yhdessä Concerto Köln -orkesterin kanssa, tenori Ian Bostridge, basso Andrea Mastroni, kontratenorit Xavier Sabata ja Jakub Józef Orliński, viulistit Sarah McElravyJulian Rachlin, Boris Brovtsyn ja Nikita Boriso-Glebski, pianisti Maksim Emeljanitšev sekä Valeri Gergijev Pietarin Mariinski-orkesterin kanssa.

Yli neljänkymmenen konsertin festivaalin avaa laulullinen orkesteri-ilta, jossa kuullaan Mahleria, Wagneria, Saariahoa ja Richard Straussia. Useat tähtivieraiden esiintymiset keskittyvät ensimmäiseen viikonloppuun 9.–11.8., ja festivaali päättyy Mariinski-orkesterin konserttiin, jossa Rachlin tähdittää Šostakovitšin viulukonserttoa. Koko ohjelman voi lukea täältä.

Tuoreimmat uutiset