maanantai huhtikuu 29. 2024

Uponnut kaupunki avaa aikaikkunan 1930-luvulle koululaissäveltäjä Heikki Suolahden maailmaan

Heikki Suolahti. Kuvalähde: Music Finland

Vuonna 1935 sävelletty Uponnut kaupunki on nuorena kuolleen Heikki Suolahden (1920–1936) keskeneräiseksi jäänyt baletti, jonka alkuperäinen partituurikäsikirjoitus löydettiin Suomalaisen musiikkikampuksen kirjaston arkistoista vuonna 2017. Tarinaa teoksesta ja säveltäjästä tuodaan yleisön tietoisuuteen Jyväskylässä monitaiteisen projektin myötä vuosina 2019–2021, huipentuen baletin maailmanensi-iltaan helmikuussa 2021. Ensi-iltaa täydentää musiikkikampuslaisten suunnittelema ja toteuttama toinen näytös sekä elämyksellinen, immersiivinen lisätty todellisuus, jonka kautta yleisö pääsee aikamatkalle 1930-luvulta tulevaisuuteen.

Ennen baletin ensi-iltaa, lukuvuonna 2019–2020, nuottilöydön aarteita avataan yleisölle konserttisarjan muodossa, minkä lisäksi projekti rantautuu neljään keskisuomalaiseen kouluun, joissa toteutetaan lasten oma monialainen Uponnut kaupunki -taideprojekti. Projekti osallistaa vuosina 2019–2021 arviolta noin 300 ammattiopiskelijaa ja lukiolaista, 500 taiteiden harrastajaa, 2 000 alakoululaista, 60 taiteen ammattilaista sekä valtavan määrän yleisöä.

Suolahti oli 1930-luvulla nuoruuttaan elänyt koulupoika, jonka intohimona oli musiikki, ja erityisesti säveltäminen. Ystävien ja perheen kesken vietettyjen musiikkihetkien lisäksi Suolahti kävi pianotunneilla, mutta säveltäjänä hän oli itseoppinut. Varsinaisen sävellysopetuksen puutteesta huolimatta Suolahdella oli jo nuorena vankka käsitys sinfoniaorkesterille säveltämisestä. Erityisesti Richard Wagnerin ja Jean Sibeliuksen säveltaiteesta pitäneen nuorukaisen teoksissa huokui varhaiskypsyys, jota Sibeliuskin oli kehunut vaikuttavaksi.

Uponnut kaupunki on Suomalaisen musiikkikampuksen ja Keski-Suomen musiikin edistämissäätiön yhteishanke, jossa kumppaneina toimivat Jyväskylä Sinfonia, Kulttuuriaitta, EduFutura sekä Gradia, Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Jyväskylän yliopisto.

Tuoreimmat uutiset