tiistai huhtikuu 23. 2024

USA:n presidentin taideneuvosto erosi protestina – erokirjeessä mukana salattu viesti

Eroajiin kuuluvat mm. palkittu kirjailija Jhumpa Lahiri (vas.) ja Obaman tukijana tunnettu näyttelijä Kal Penn.

Presidentin leikkausehdotukset taiteista ja kulttuurista, äärinationalisteja puoltavat kommentit ja uhkaukset ydinsodasta olivat taiteilijoille liikaa.

Erottamiset jatkuivat eroamisilla, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin taideneuvosto President’s Committee on the Arts and the Humanities jätti eroanomuksensa 18. elokuuta. Ero tapahtui protestina puolustaville lausunnoille, joita Trump antoi äärinationalisteille Charlottesvillen väkivaltaisuuksien jälkeen.

”Paheksunta ja sensuuri ovat olleet tarpeellisia mitä voimakkaimmalla tavalla, kun olemme seuranneet tuen antoanne viharyhmille ja terroristeille, jotka tappoivat ja haavoittivat amerikkalaisia maanmiehiämme Charlottevillessä”, taideneuvosto tykittää presidentille kirjeessään.

”Taide on mukaan ottamista. Humanistisiin tieteisiin kuuluu energinen, vapaa lehdistö. Olette hyökänneet kumpiakin vastaan. Julkaisemassanne budjetissa eliminoitte taiteita ja kulttuuritoimijoita. Olette uhkailleet ydinsodalla samalla diplomatian rahoitusta leikaten”, kirje jatkuu samaan tapaan.

Eroajiin kuuluvat taideneuvoston 16 jäsentä, mukaan lukien mm. tunnettu näyttelijä Kal Penn ja Pulitzer-palkittu kirjailija Jhumpa Lahiri. Vain viimeinen jäsen, Broadway-vaikuttaja George C. Wolfe ei allekirjoittanut erokirjettä. Hänkin on silti ilmoittanut eroavansa ja allekirjoittavansa kirjeen, kertoo Helsingin Sanomat uutisoinnissaan.

Erokirjeessä on lisäksi mukana salattu viesti: kirjeen kappaleiden ensimmäiset kirjaimet muodostavat sanan ”resist”, vastarinta. Taideneuvosto koostuu taide- ja media-alojen merkittävistä vaikuttajista, ja se toimii presidentin neuvojana kulttuuriasioissa.

Tuoreimmat uutiset