Viikkokatsaus 17/2021: Mezzosopraano Christa Ludwig kuollut, Sinfonia Lahti julkaisi konserttisovelluksen

Mezzosopraano Christa Ludwig (1928–2021).

Tänään vietetään kansainvälistä jazzin päivää! Siihen sopiikin, että parhaan elokuvamusiikin Oscar-palkinnon ovat tänä vuonna voittaneet Trent Reznor, Atticus Ross ja Jon Batiste Pixar-yhtiön animaatioelokuvasta Soul. Muita ehdokkaita olivat Terence Blanchard (Da 5 Bloods), Emile Mosseri (Minari), James Newton Howard (News of the World) sekä Reznor ja Ross toistamiseen elokuvasta Mank.

Sinfonia Lahti on julkaissut maksuttoman SL ClassicLive -mobiilisovelluksen, jossa on suorien konserttilähetysten lisäksi katsottavina ja kuunneltavina orkesterin aiempien konserttien tallenteita. Tällä hetkellä sovelluksessa on julkaistu kauden 2020-2021 verkkokonsertit sisältäen myös Sibelius-festivaalin orkesterikonsertit.

Ranska avaa jälleen konserttisalinsa ja oopperatalonsa 19. toukokuuta alkaen. Yleisökapasiteetti on sisätiloissa rajoitettu 800 henkeen ja ulkona 1000 henkeen. Kesäkuussa Ranskan on tarkoitus mahdollistaa yli 1000 hengen tapahtumat niin, että yleisön jäsenten täytyy osoittaa todistus koronaturvallisuudestaan ”terveyspassilla”.

Suomen festivaalikesä on saanut osakseen lisää peruutusuutisia. Seinäjoen Tangomarkkinat ja sotilasmusiikkitapahtuma Hamina Tattoo on peruttu, samoin niin ikään Haminassa järjestettävä East Coast Festival. Jyväskylän kaupunkifestivaali Yläkaupungin Yö on muutettu etä- ja ulkotapahtumina toteutuvaksi. Ilmajoen musiikkijuhlien oopperakantaesitys Hiljaiset perivät maan siirtyy vuodelle 2022, ja tapahtuman kesäkuulle kaavaillut konsertit siirtyvät elokuulle.

Vuodesta 1993 asti vuosittain myönnettävät kulttuurialan Suomi-palkinnot ovat musiikin saralla menneet tänä vuonna laulaja-lauluntekijä Mikko Alatalolle, joensuulaiselle Ilosaarirock-festivaalille sekä lastenmusiikkiyhtye Fröbelin Palikoille. Palkinnot myöntää tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (Kesk.)

Yli 300 brittiläistä kulttuuriorganisaatiota on allekirjoittanut yhteisen avoimen kirjeen Ison-Britannian pääministeri Boris Johnsonille taiteilijoiden vapaan liikkuvuuden huonosta tilanteesta brexitin jälkeen. ”Olemme erittäin huolissamme edistyksen puutteesta viimeisen kolmen kuukauden aikana asian ratkaisemiseksi”, kirje muun muassa toteaa. Ison-Britannian EU-eron seurauksena kulttuurialan työntekijät joutuvat hankkimaan työviisumit Manner-Euroopan puolelle kiertäessään.

Olivier Mantei on nimetty Pariisin filharmonisen orkesterin uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän seuraa tehtävässä jo 70-vuotiasta Laurent Baylea. Mantei siirtyy uusiin tehtäviinsä Pariisin Opéra-Comiquen johdosta.

Kuolleita: Mezzosopraano Christa Ludwig on kuollut 24. huhtikuuta 93 vuoden iässä. Hän oli lähes 50-vuotisen uransa aikana yksi merkittävimpiä mezzosopraanoja maailmassa, pitäen kotinäyttämönään Wienin valtionoopperaa. Oopperaroolien lisäksi Ludwig lauloi myös liediä ja orkesterilauluja. Hän esiintyi myös Suomessa vuosina 1988, 1990 ja 1992.

Laulaja Matti ”Fredi” Siitonen on kuollut 23. huhtikuuta 78 vuoden iässä. Yli 10 albumia julkaissut Siitonen myös edusti Suomea Eurovision laulukilpailussa vuosina 1967 ja 1976. Hän myös sävelsi lauluja, joiden sanoittajana usein toimi Vexi Salmi; tunnetuin näistä lienee Katson sineen taivaan.

Baritoni Theodore Lambrinos on kuollut 85 vuoden iässä maaliskuun 29. päivä koronavirukseen liittyneeseen keuhkokuumeeseen. Lambrinos lauloi uransa aikana yli 800 oopperaesityksessä noin 60 eri roolissa yli 30 eri maassa, esiintyen myös Metropolitanin palkkalistoilla. Oopperoiden lisäksi hän lauloi musikaalirooleja.

Puolalainen kapellimestari Kazimierz Kord on kuollut 90 vuoden iässä. Puolalaisten orkesterien lisäksi hän vieraili orkesteri- ja oopperakapellimestarina maailmalla, muun muassa Metropolitan-oopperassa ja Lontoon, Amsterdamin, Münchenin ja Kööpenhaminan oopperoissa, ja toimi Lounais-Saksan radion (SWR) sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina Baden-Badenissa ja Freiburgissa 1980–86.

Intialainen laulaja Rajan Mishra on kuollut covid-19-tautiin 25. huhtikuuta 70 vuoden iässä. Hän esitti koristeellista pohjoisintialaista khayal-laulua yhdessä veljensä Sajanin kanssa, ja oli muun muassa palkittu Intian kolmanneksi korkeimmalla kunniamerkillä Padma Bhushanilla. Asiasta kirjoitti Songlines.

Edellinen artikkeliClevelandin orkesterin paluu maailmankartalle
Seuraava artikkeliTommi Saarikivi Musiikin edistämissäätiön johtoon