sunnuntai huhtikuu 28. 2024

Viikonloppuna alkava VocalEspoo on luonut nahkaansa

VocalEspoon 2020 residenssilauluyhtye. © Ella Kiviniemi

Laulumusiikkiin keskittyvä VocalEspoo-festivaali järjestetään 17.–25.10. Espoon kulttuurikeskuksessa ja kirkoissa – käväisten myös Helsingin puolella. Parillisten vuosien festivaali on perinteisesti pidetty kesäkuun alussa; uuden taiteellisen johtajan Taavi Oramon myötä myös ohjelma on kokenut muutoksia. Kuoropainotteisuus on vähentynyt, ja esimerkiksi aiempien vuosien kuorosävellyskilpailu loisti poissaolollaan jo ennen koronapandemiaa. Kahta kuoroa kuitenkin kuullaan: festivaalin avaa 17.10. Somnium Ensemble Visa Yrjölän johdolla, ja lauantaina 24.10. Pasi Hyökki johtaa perustamaansa 20-vuotiasta EMO Ensemblea.

Sen sijaan yhtyelaulua kuullaan aiempaa enemmän, ja Oramo on yhdessä sopraano Tuuli Lindebergin kanssa kasannut lauluyhtyeen, jossa heidän lisäkseen laulavat Elli Vallinoja, Teppo Lampela, Simo Mäkinen ja Sampo Haapaniemi, ammattisolisteja ja kokeneita yhtyelaulajia jokainen. Joukkoa voi kuulla sunnuntaina 18.10. Nymfit ja paimenet –konsertissa esittämässä Monteverdiä yhdessä Ensemble Nylandian säestämänä, sekä 23.10. Öisin-konsertissa harvoin Suomessa esitettävien Brahmsin, Schumannin ja Schubertin lauluyhtyeteosten parissa.

Kamarillisempaa otetta jatkavat myös maanantaina 19.10. yhteistyössä Kino Soi! -konserttisarjan kanssa toteutettava Arvo Pärtin Stabat Mater, ja sunnuntaina 25.10. Sirkku Rintamäen ideoimassa poikkitaiteellisessa konsertissa pohditaan virren ulottuvuuksia nykypäivässä muun muassa lauluyhtye Lumen Valon voimin. Festivaalin vokaali-ilmaisun kenttää laajentavat myös tiistain 20.10. konsertti, jossa improvisaatioyhtye Tölöläbin puupuhallin-elektroniikka kohtaa laulaja Anni Elifin ja lavarunoilija Nihkeen Akan, sekä 21.10. esiintyvä genrerajoja välttelevä neljän naisäänen (ja yhden kontrabasson) Emma-ehdokkaanakin ollut yhtye Signe.

Tuoreimmat uutiset