torstai toukokuu 2. 2024

Ylen dokumenttiryhmälle uusi Ainola-filmipätkä

Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/ Sakari Kiuru ja ahosoldan.com.
Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/ Sakari Kiuru ja ahosoldan.com.

 

Yleiradion esittämän Klassinen Suomi -tv-sarjan tekijäryhmä on saanut Jean ja Aino Sibeliuksen perikunnalta käyttöönsä ennen julkisesti näkemättömän kaitafilmimateriaalin. Yle Teema -kanavalla nähdään maanantaina 21. maaliskuuta klo 21 heti tuoreen jakson alussa noin puolitoista minuuttia Ainolan pihamaalla kuvattua värifilmiä 1960-luvun alusta. Aino Sibelius on kuvissa juuri 90 ikävuoden kynnyksellä ja viettämässä neljättä vuottaan leskenä.

”Tyttärenpojanpoika Jaakko Ilves päätti harkinnan jälkeen antaa videon käyttöömme”, käsikirjoittaja-toimittaja Anu Holttinen kertoo. ”Kyselimme aivan vastaavalla tavalla kotiarkistomateriaalia kymmeniltä haastatelluilta ohjelmanteon aikana.”

”Ehdottomasti hienointa siinä on lähikuvat Ainon herkistä ja ilmeikkäistä kasvoista. Filmi on kuvattu luultavasti kesällä 1961”, viulutaiteilija Ilves sanoo. Hän esiintyy myös itse filmillä lyhyesti ja kertoo Rondo Classicille, ettei hänen edustamallaan sukuhaaralla ole enempää vastaavaa materiaalia reservissä. Perikunnan tehtävänjaossa Sibelius-Akatemian viulunsoiton lehtorin vastuulla ovat teossovitusten oikeudet.

Juuri vuonna 1961 elokuvayhtiö Aho & Soldan kokosi kansainväliseen levitykseen kuuluisan Sibelius-filminsä, jonka kuvausajankohdat olivat 1927, 1945 ja 1958. Se on katsottavissa Ylen Elävässä Arkistossa.

Tuoreimmat uutiset