TUOREIMMAT VIIKKOKATSAUKSET Kesä-heinäkuun uutiskatsaus 2022

Kesä-heinäkuun uutiskatsaus 2022

Uudet Kaustisella nimetyt mestaripelimannit (ja mestarikansantanssija) vuosimallia 2022. © Krista Järvelä / Kaustinen Folk Music Festival

Pori Jazzin perustajiin kuuluneen edesmenneen taiteellisen johtajan Jyrki Kankaan muistomerkki on paljastettu Porin Kirjurinluodossa. Bass Strings Wings -nimisen teoksen ovat suunnitelleet Teija ja Pekka Isorättyä. Sen sisään pääsee kulkemaan, ja sen portaikossa olevia kieliä saa soittaa. Aiheesta kirjoitti Yleisradio.

Teksasilaisen 1,5 miljoonan asukkaan San Antonion kaupungin sinfoniaorkesteri on lakkautettu. Orkesterin soittajat olivat lähes yhdeksän kuukautta lakossa vastustaakseen orkesteriin kohdistuneita isoja leikkaussuunnitelmia, ja lopulta orkesterin hallitus päätti lakkauttaa orkesterin, kirjoittaa New York Times.

Useiden muiden länsimaiden tapaan on myös (ja etenkin) Yhdysvalloissa viime vuosina keskusteltu klassisen musiikin säveltäjien moninaisuudesta ja edustuksesta. Tilastot osoittavat, että ”tällä hetkellä” muiden kuin valkoisten miesten säveltämää musiikkia on 23 prosenttia amerikkalaisten sinfoniaorkesterien ohjelmistosta, kun vuonna 2015 luku oli 5 prosenttia. Elävien säveltäjien osuus on kasvanut samalla ajanjaksolla 12 prosentista 22 prosenttiin.

Oopperamaailmassa on noussut keskustelua sopraano Anna Netrebkon maskeerattua naamansa ruskeaksi Verdin Aidan esityksiin Veronan areenalla Italiassa. Netrebkoa kritisoidaan blackfacen käytöstä, eli ongelmallisuudesta siinä, että valkoihoinen esittäjä maskeeraa itsensä näyttämään tummaihoiselta. Muun muassa yhdysvaltalaissopraano Angel Blue perui omat esityksensä Veronassa protestina Netrebkon päätökselle. Aiheesta kirjoitti mm. NPR.

Saksan Stuttgartissa kiistellään kaupungin oopperatalon remontista. Kaupungin 110-vuotias oopperatalo on peruskorjauksen ja lisätilojen tarpeessa, mutta kustannusten epäillään nousevan jopa miljardiin euroon, mikä on saanut aikaan julkista keskustelua siitä, olisiko parempi vain rakentaa kokonaan uusi oopperatalo. Aiheesta on kirjoittanut mm. Frankfurter Allegemeine Zeitung.

Oopperabasso René Pape on saanut kritiikkiä osakseen kommentoituaan New Yorkin Metropolitan-oopperan osallistumista kaupungin Pride-tapahtumaan kesäkuussa. Papen sittemmin poistetussa kirjoituksessa hän sanoi osallistumisen ”olevan syy, ettei hänen tarvitse tulla takaisin [Metiin]” ja että ”nämä ihmiset käyttävät […] instituutioita kertomaan muille millaisia heidän pitäisi olla, ja jos selitys ei kelpaa, vika on maailmassa”. Pape myöhemmin osoitti kirjoituksestaan anteeksipyynnön seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille, kertoen hänen alkoholisminsa ja masennuksensa olevan syynä ”pimeästä paikasta” tulleeseen kirjoitukseensa.

Etelä-Afrikan kulttuuri- ja urheiluministeriö on päättänyt perustaa maahan uuden kansallisen filharmonisen orkesterin. Ministeri Nathi Mthethwa on verrannut 30 miljoonan randin (1,74 miljoonan euron) budjetilla toimivaa orkesteria urheilumaajoukkueeseen, joka toimisi orkesterimusiikin ”edustusjoukkueena”, keräten maan parhaat soittajakyvyt. Päätös on saanut maan kulttuurikentältä voimakasta kritiikkiä osakseen, sillä sen pelätään köyhdyttävän maan alueellista orkesteritoimintaa sekä soittajien että rahoituksen puolesta. Aiheesta kirjoitti maan Times-sanomalehti.

Palkittuja: Kapellimestari Tarmo Peltokoski (s. 2000) on saanut Rheingaun musiikkifestivaalin tämän vuoden promootiopalkinnon (Förderpreis). Palkintoperusteina mainittiin Peltokosken ”vaikutuksen tekevä taiteilijapersoona” sekä kyvyt ennen kaikkea kapellimestarina, mutta myös konserttipianistina, improvisoijana ja säveltäjänä.

Pro Musica -säätiö on myöntänyt vuoden 2022 Pro Musica -tunnustuspalkinnot Haapaveden kamariorkesterin kapellimestarille Timo Hannulalle, huilunsoitonopettaja ja Kotkan ja Haminan nuoriso-orkesterin kapellimestari Anne Kankareelle sekä tamperelaiselle pianonsoitonopettajalle Kristiina Kask-Valveelle. Kunkin palkinnon suuruus on 10 000 euroa.

Yhteispohjoismainen vanhan musiikin Aria Borealis Bodø -laulukilpailu pidettiin Norjassa 24.6.–2.7.2022. Ensimmäisellä kierroksella tuomariston palkinnot saivat Johanna Rosa Falkinger (Itävalta), Camilo Delgado Díaz (Kolumbia) sekä Jorge Armando Martínez Escutia (Meksiko). Toisella kierroksella tuomariston palkinnon sai brittiläinen Kieran White. Kaikki neljä järjestäjäorkesteria (Suomalainen barokkiorkesteri, Concerto Copenhagen, Barokkanerne ja Drottningholmin barokkiyhtye) antoivat orkesteripalkintonsa Johanna Rosa Falkingerille, ja Escutia puolestaan voitti yleisöpalkinnon.

Teksasin Fort Worthissa järjestetyn Van Cliburn -pianokilpailun voittajaksi selviytyi vasta 18-vuotias eteläkorealainen Yunchan Lim. Hän oli jo aiemmin voittanut mm. korealaisen Isang Yun -kilpailun ja Clevelandin nuorten pianistien kilpailun. Toisen sijan sai venäläinen Anna Geniušene, 31, ja kolmannen sijan ukrainalainen Dmytro Choni, 28. Toisin kuin useat muut kilpailut tänä vuonna, Van Cliburn -kilpailu ei sulkenut pois venäläisiä osallistujia.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla nimitettiin neljä uutta mestaripelimannia: Matti Peltola ja Reino Uusitalo Kaustiselta, Raila Järvelä Vetelistä sekä Tore Johansson Paraisilta. Samoin tanssintutkija Petri Hoppu palkittiin mestarikansantanssijan arvonimellä. Festivaalin myöntämä mestaripelimannin, -kansanlaulajan tai -kansantanssijan arvonimi voidaan myöntää henkilöille, jotka perinteisillä taidoillaan tai muilla merkittävillä ansioillaan edistänyt kansanmusiikkia tai -tanssia ja niiden harrastamista.

Kaustisen festivaalin aikana kisattiin myös vuotuinen Konsta Jylhä -pelimannikilpailu. Tänä vuonna vähintään yhden viulun sisältäville duoille suunnatun kilpailun voitti viulisti Olli Sippolan ja kitaristi Sakari Keipin Luomuduo.

Kuningatar Elisabeth -sellokilpailun ensimmäisen palkinnon on voittanut saksalainen Hayoung Choi (s. 1998). Hän on opiskellut Korean kansallisessa taideyliopistossa, brittiläisessä Purcell Schoolissa sekä Kronberg-akatemiassa. Choi on voittanut aiemmin mm. Puolan Penderecki-sellokilpailun sekä itävaltalaisen Brahms-sellokilpailun.

Muusikkojen liitto on kesäkuussa palkinnut tämän vuoden Nyrkki-palkinnolla Paula Vesalan ja Mikko Kososen. Palkinto myönnetään merkittävästä teosta muusikkoyhteisön ja koko musiikkialan hyväksi: tällä kertaa perusteina olivat Vesalan ja Kososen esille nostamat koronarajoituksten epäoikeudenmukaiset vaikutukset musiikkialaan suhteutettuna muihin elinkeinoihin sekä musiikkialan ahdingon esille tuominen.

Sata-Häme soi -festivaalilla pidetyn Kultainen harmonikka -kilpailun voittajaksi selviytyi porilainen Ville Vehkalahti, 16. Toiseksi sijoittui 15-vuotias Johannes Koivisto Kokkolasta ja kolmas oli 17-vuotias Marko Haapapuro Kolarista. Myös nuorempien soittajien Hopeinen harmonikka -palkinto meni Poriin 10-vuotiaalle Samuel Heikolalle.

100-vuotiaan Sulasolin laulu- ja soittojuhlilla Jyväskylässä palkittiin kesäkuussa myös P. J. Hannikainen -kuorosävellyskilpailun satoa. 3000 euron palkintosumman on voittanut Kirsti Rasehorn naiskuorolle sävelletyllä teoksella Jag talar till mina vuxna barns änglar. Kilpailussa toiseksi tuli Tomi Räisänen teoksella Kiire nais- tai nuorisokuorolle. Kolmannen palkinnon sai Johannes Tiusanen teoksella Slaget vid Storkyro mieskuorolle. Neljäs palkinto jaettiin kahden säveltäjän kesken Erkki Nurmiselle sekakuoroteoksella Hämärtää ja Laura Tommolalle sekakuoroteoksella Akvarelli. Lisäksi jaettiin erikoispalkinnot mies- ja naiskuoroteokselle sekä kirkolliseen aiheeseen sävelletylle teokselle saajina Martti Anttila, Antti Suomalainen ja Samuli Saarela sekä kunniamaininnat Teemu Tommolalle ja Markku Viitasaarelle.

IV lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailun finalistit julkistettiin kesäkuussa. 15–19-vuotiaiden sarjassa kisaavat Sointu Aalto, Alex Halme, Sofia Kiviniemi, Gabriel Kivivuori Sereno ja Jino Pieviläinen. 10–14-vuotiaiden sarjan finaaliin pääsivät Samuel Ahonen, Niilo Halminen, Siiri Koivula, Vilho Perttilä ja Justiina Syrjänen. Kymi Sinfonietta esittää kaikkien teokset finaalikonserteissa Kotkassa ja Kouvolassa marraskuussa 2022.

Ruotsalainen Polar-musiikkipalkinto jaettiin 25. toukokuuta 2022. Perinteisesti palkintoja on myönnetty kaksi, toinen populaarimusiikin ja toinen taidemusiikin puolelle. Tänä vuonna palkinnot saivat amerikkalaislaulaja Iggy Pop sekä Pariisissa toimiva nykymusiikkiorkesteri Ensemble Intercontemporain.

Saksan Güterslohissa pidetyn kansainvälisen Neue Stimmen -laulukilpailun voittajiksi valittiin italialainen Francesca Pia Vitale (s. 1995) ja espanjalainen Carles Pachon (s. 1995). He voittivat naisten ja miesten finaalisarjat 11 kilpailijan joukosta. Molemmat voittajat palkittiin 15 000 euron summalla.

Birminghamin kansainvälisen pianokilpailun ensimmäisen sijan voitti venäläinen Maksim Kinasov, toisen sijan liettualainen Gabrielė Sutkutė, kolmannen kiinalainen Yuxuan Zhao ja neljännen irlantilais-saksalainen Clara Isabella Siegle. Kilpailuun saivat osallistua 18–28-vuotiaat Isossa-Britanniassa asuvat pianistit.

Israelilainen klarinetisti Jonathan Leibovitz on voittanut sveitsiläisen Arthur Waser -palkinnon, joka myönnetään nuorille, kansainvälisen uransa alkuvaiheissa oleville solisteille. 25 000 Sveitsin frangin palkinnon saanut Leibovitz muun muassa voitti viime vuonna suomalaisen Crusell-klarinettikilpailun.

Ukrainalainen kapellimestari Oksana Lyniv on palkittu eurooppalaisella Helena Vaz da Silva -palkinnolla, joka myönnetään ”kulttuuriperinnön tietoisuuden kasvattamisesta”. Lyniv on tällä hetkellä Bolognan Teatro Comunalen musiikinjohtaja ja toimi aiemmin Grazin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina.

Iranilais-amerikkalainen cembalisti Mahan Esfahani on palkittu Wigmore Hall -palkinnolla, joka myönnetään lontoolaisen Wigmore Hall -konserttisalin musiikkielämää rikastuttaneille laadukkaille kansainvälisille esiintyjille. Vuonna 1984 syntynyt Esfahani on tähän mennessä nuorin palkinnon saaja; aiempia palkittuja ovat olleet mm. Angela Hewitt ja Steven Isserlis.

Shanghain kansainvälinen Isaac Stern -viulukilpailu on päätetty pitää online-tapahtumana. Kilpailua on lykätty koronaviruspandemian vuoksi jo kaksi vuotta, ja poikkeavan toteutustavan vuoksi palkintosumma on päätetty jakaa tasan kuuden finalistin kesken: Rino Yoshimoto (Japani), Thomas Lefort (Ranska), Ruifeng Lin (Kiina), Felicitas Schiffner (Saksa), Angela Sin Ying Chan (Hongkong/Kiina) ja Shannon Lee (Yhdysvallat).

55. kansainvälisen ’s-Hertogenboschin laulukilpailun voittajana palkittiin venäläistenori Andrei Danilov (s. 1988), joka voitti sekä kilpailun Grand Prix’n että ’s-Hertogenboschin kaupungin palkinnon. Muita kilpailun palkintoja saivat mm. mezzosopraano Bella Adamova (Tšekki), sopraano Sílvia Sequeira (Portugali), tenori Stanisław Napierała (Puola) ja baritoni Juri Strahov (Ukraina).

Ruotsalaissopraano Berit Lindholmille, 87, on myönnetty Ruotsin esittävien taiteiden ammattiliiton Fackförbundet Scen & Filmin kultamitali. Wagner-sopraano Lindholm on esiintynyt mm. Metropolitanissa, Royal Opera Housessa ja Bayreuthin festivaalilla. Aiheesta uutisoi Opera Wire.

Armenialainen sopraano Juliana Grigorjan on voittanut Grand Prix’n Varsovan Stanisław Moniuszko -laulukilpailussa 11. kesäkuuta. Naisäänistä ensimmäisen palkinnon sai eteläafrikkalainen sopraano Nombulelo Yende ja toisen palkinnon kroatialainen sopraano Darija Auguštan. Miesäänille ensimmäistä palkintoa ei myönnetty; toisen palkinnon jakoivat puolalaisbaritoni Szymon Mechliński ja ukrainalaisbasso Volodymyr Tyshkov.

Virolaissäveltäjä Tatiana Kozlova-Johannes on palkittu Viron kirjailijayhdistyksen ja Viron säveltäjien liiton Lepo Sumera -sävellyspalkinnolla. Palkintoa on myönnetty vuodesta 2016. Kozlova-Johannes on saanut aiemmin virolaisia palkintoja työstään, minkä lisäksi kaksi hänen sävellyksistään on tullut valituksi UNESCOn kansainväliseen säveltäjärostrumiin.

Nimitys- ja eroamisuutisia: Sysmän Suvisoiton seuraavaksi taiteelliseksi johtajaksi on valittu kolmivuotiskaudelle harpisti Laura Hynninen. Hän on toiminut Kansallisoopperan orkesterin harpun äänenjohtajana vuosina 2000-2012 ja Radion Sinfoniaorkesterin äänenjohtajana vuodet 2013-2015 sekä soittanut mm. RSO:n, Tapiola Sinfoniettan ja Avantin solistina. Myös taidemaalarina työskentelevän Hynnisen soololevy Otilia voitti Ylen Vuoden levy -palkinnon 2021.

Kapellimestari Osmo Vänskä ei aio jatkaa nykyistä sopimustaan Soulin filharmonikkojen ylikapellimestarina. Vänskä, 69, aloitti tehtävässä vuonna 2020 ja hänen kautensa päättyy 2022, jolloin hän myös päättää pitkän kautensa Minnesotan orkesterin ylikapellimestarina.

Kuoronjohtaja Jutta Seppinen on valittu Turussa toimivan kamarikuoro Key Ensemblen uudeksi taiteelliseksi johtajaksi Teemu Honkasen jätettyä tehtävän vuoden alussa. Kuoron hallitus päätti valinnasta yksimielisesti. Seppinen on mm. monitaideryhmä CHANGEnsemblen perustaja sekä Akademiska damkören Lyranin pitkäaikainen kuoronjohtaja. Lyranin johtoon Seppisen tilalle on valittu mm. Muntra Musikanterin ja Wiipurilaisen Osakunnan Laulajien kuoronjohtaja Riku Laurikka.

Kapellimestari Jonathon Heyward, 29, on nimetty Baltimoren sinfoniaorkesterin seuraavaksi ylikapellimestariksi, aloittaen tehtävänsä jo tänä syksynä Marin Alsopin seuraajana. Hän on vasta toinen afroamerikkalainen kapellimestari, joka on nimetty merkittävän yhdysvaltalaisen orkesterin taiteelliseen johtoon. Heyward aloitti vuonna 2021 Nordwestdeutsche Philharmonien ylikapellimestarina ja johtaa tänä kesänä mm. BBC:n Proms-festivaaleilla.

Dresdenin Staatskapelle-orkesteri on yksimielisesti nimennyt seuraavaksi ylikapellimestarikseen italialaisen Daniele Gattin. Hän seuraa tehtävässä vuonna 2024 päättävää Christian Thielemannia. Rooman oopperan ja Firenzen Maggio Musicalen taiteellisen johtajan Gattin maine tahraantui vuonna 2018, kun Amsterdamin Concertgebouw erotti hänet ”sopimattomasta käytöksestä orkesterin naismuusikoita kohtaan”.

Madridin Teatro Realin seuraavaksi musiikinjohtajaksi on nimetty kapellimestari Gustavo Gimeno. Hän aloittaa pestissään vuonna 2025 Ivor Boltonin siirtyessä sivuun. Espanjalainen Gimeno toimii tällä hetkellä Toronton ja Luxemburgin filharmonikkojen ylikapellimestarina.

Pori Jazzin taiteellinen johtaja Mikkomatti Aro jättää tehtävänsä ja siirtyy työsuhteeseen tapahtuma-alan yritys Live Nation Finlandille promoottoriksi. Tehdyn sopimuksen mukaan Live Nation hoitaa vastaisuudessa Pori Jazzin pääkiinnitykset. Aro toimi Pori Jazzin taiteellisena johtajana vuodeseta 2013.

Mezzosopraano Cecilia Bartoli on nimitetty Europa Nostra -verkoston puheenjohtajaksi, seuraten tehtävässä tenori Plácido Domingoa. Kuuluisa italialaislaulaja Bartoli on aiemmin toiminut myös festivaalijohtajana. Yleiseurooppalaisen yhdistyksen tehtävänä on ylläpitää ja varjella eurooppalaista kulttuuriperintöä, muun muassa historiallisia rakennuksia, yhteistyössä mm. EU:n, Euroopan neuvoston ja Unescon kanssa. Aiheesta uutisoi Diapason.

Kapellimestari Eliahu Inbal on perunut tuoreen jatkokiinnityksensä Taipein sinfoniaorkesteriin. Hänen toisen kautensa oli määrä alkaa syyskuussa. Syyksi peruutukseen Inbal kertoo Taiwanin pakolliset karanteenijaksot kaikille maahan saapuville.

Ranskalaiskapellimestari Mélisse Brunet on nimitetty Kentuckyn Lexingtonin sinfoniaorkesterin seuraavaksi ylikapellimestariksi, seuraten tehtävässä Scott Terrelliä. 45-vuotias Brunet työskentelee tällä hetkellä Northeastern Pennsylvania Philharmonicin ylikapellimestarina sekä Iowa College of Musicin orkesterinjohdon professorina.

Kapellimestari Robert Trevino on saanut toistaiseksi voimassaolevan sopimuksen Baskimaan kansallisorkesterin ylikapellimestarina. Trevino, 38 aloitti tehtävässä syksyllä 2017. Syyksi päätökselle orkesteri nimeää tiedotteessaan Trevinon ”hienot taiteelliset saavutukset” orkesterin puikoissa.

Kapellimestari Ivan Repušić on saanut jatkokauden Münchenin radion sinfoniaorkesterin johdossa. 44-vuotias kroatialainen on työskennellyt tehtävässä vuodesta 2017.

Viulisti ja kapellimestari Christoph Koncz, 34, on nimitetty Mulhousen sinfoniaorkesterin taiteelliseksi johtajaksi. Koncz työskentelee Wienin filharmonikkojen konserttimestarina, minkä lisäksi hän on Deutsche Kammerakademie Neuss am Rheinin pääkapellimestari ja Les Musiciens du Louvren päävierailija.

Kuolleita: Itävallanunkarilainen kapellimestari Stefan Soltész on kuollut 22. heinäkuuta 73 vuoden iässä. Soltész lyyhistyi lavalle johtaessaan Richard Straussin Vaiteliasta vaimoa Baijerin valtionoopperassa. Unkarissa syntynyt, Wienissä opiskellut Soltész toimi 1997–2013 Essenin oopperatalon musiikinjohtajana ja vieraili myös johtamassa Savonlinnan oopperajuhlilla 2009. Aiheesta kirjoitti Helsingin Sanomat.

Viulisti Alice Harnoncourt on kuollut 90 vuoden iässä 20. heinäkuuta. Wienissä syntynyt ja viulunsoittoa opiskellut Harnoncourt (os. Hoffelner) meni naimisiin sellisti-gambisti Nikolaus Harnoncourtin kanssa, ja he yhdessä perustivat merkittävän vanhan musiikin orkesterin Concentus Musicus Wienin. Alice Harnoncourt toimi CMW:n konserttimestarina 32 vuoden ajan.

Brittiläinen säveltäjä Monty Norman on kuollut 94 vuoden iässä 11. heinäkuuta. Hänet tunnetaan parhaiten James Bond -elokuvasarjan tunnussävelmän luojana. Norman aloitti uransa viihdelaulajana, keskittyen kuitenkin laulunkirjoittamiseen sekä musikaalien ja elokuvamusiikin säveltämiseen 1950-luvulta lähtien.

Brittiläinen kapellimestari David Lloyd-Jones on kuollut kesäkuun 8. päivä 87 vuoden iässä. Hänet tunnettiin ennen kaikkea pohjoisenglantilaisen Opera Northin ensimmäisenä taiteellisena johtajana ja ylikapellimestarina.

Musiikkitieteilijä Richard Taruskin on kuollut 77 vuoden iässä kurkkusyöpään 1. heinäkuuta. Taruskin teki pitkän uran musiikkitieteen professorina Kalifornian Berkeleyn yliopistossa, erikoisalanaan venäläinen musiikki ja etenkin Igor Stravinsky. Hänet tunnettiin ennen kaikkea kuusiosaisesta kirjasarjastaan Oxford History of Western Music.

EI KOMMENTTEJA

Exit mobile version