Tässä viikkokatsauksessa uutisoidaan myös kesäkuussa ja toukokuun lopussa 2021 tapahtuneita uutisia maailmalta. Viikkokatsaus 28/2021 palaa jälleen tavanomaiselle paikalleen viikonloppuun.
Poikkeuksellisesti alkuun kuolinilmoituksia. Hollantilaissäveltäjä Louis Andriessen on kuollut 1. heinäkuuta 82 vuoden iässä. Hän opiskeli Luciano Berion johdolla ja kulki eri tyylisuuntien kautta omaa tietään sivuun eurooppalaisista modernistisista virtauksista, luoden omanlaisensa minimalistisvaikutteisen sävelkielen. Andriessenin kansainvälinen läpimurto oli Platonin tekstiin sävelletty De Staat (1979). Laajasta tuotannosta usein esitetään myös teosta Workers’ Union (1975). Andriessen opetti sävellystä Haagin kuninkaallisessa konservatoriossa vuosina 1978–2012, ja hänen oppilaisiinsa kuuluvat mm. Julia Wolfe, Michel van der Aa, Missy Mazzoli ja Lotta Wennäkoski.
Yhdysvaltalainen säveltäjä Frederic Rzewski on kuollut 26.6. Italian Montianossa 83 vuoden iässä. Rzewski opiskeli pianonsoittoa ja sävellystä Harvardin ja Princetonin yliopistoissa sekä myöhemmin siirtyi Eurooppaan Luigi Dallapiccolan oppilaaksi. Rzewski sävelsi ennen kaikkea pianolle ja esitti itse omia teoksiaan; hänen sävellystuotantonsa parhaiten tunnettu teos on chileläiseen työväenlauluun perustuva variaatiosarja The People United Shall Never Be Defeated!
Yhdysvaltalainen trumpetisti ja säveltäjä Jon Hassell on kuollut 26. kesäkuuta 84 vuoden iässä. Nuorena minimalisti Terry Rileyn kanssa työskennellyt Hassell sekoitti musiikissaan maailman eri perinteitä elektroniseen musiikkiin opiskellen muun muassa pohjoisintialaista klassista musiikkia Pandit Pran Nathin johdolla ja työskennellen afrikkalaisten, brasilialaisten, intialaisten ja eurooppalaisten soittajien kanssa. Tuottajalegenda Brian Enon kanssa yhteistyötä tehnyt Hassell väritti omia trumpettilinjojaan erilaisilla sähköisillä efektoinneilla ja toimi innoittajana uusille sukupolville elektronisen musiikin tekijöitä.
Tafelmusik-barokkiyhtyeen johtaja, viulisti Jeanne Lamon on kuollut syöpään 71 vuoden iässä. Yhdysvaltalainen Lamon opiskeli Westchesterin konservatoriossa, Bostonin Brandeis-yliopistossa ja Alankomaissa Herman Krebbersin johdolla. Palattuaan Atlantin toiselle puolelle hän keskittyi barokkimusiikkiin ja työskenteli Tafelmusikin taiteellisena johtajana 33 vuoden ajan, aina vuoteen 2014.
Brittiläinen säveltäjä ja soitinrakentaja Peter Zinovieff on kuollut 88 vuoden iässä. Hän oli yksi syntetisaattoreita valmistavan EMS-yhtiön perustajista vuonna 1969; EMS oli ensimmäisiä kaupallisille markkinoille syntetisaattoreita valmistava yhtiö, jonka soittimia käyttivät mm. David Bowie, Kraftwerk, the Who, Tangerine Dream ja Pink Floyd. Myöhemmällä urallaan Zinovieff muun muassa kirjoitti libreton Harrison Birtwistlen oopperaan The Mask of Orpheus.
Sopraano Gianna Rolandi on kuollut 20. kesäkuuta 68 vuoden iässä. Hänen oopperadebyyttinsä oli Olympiana Offenbachin Hoffmannin tarinoissa New York City Operassa vuonna 1975. Hän eläköityi esiintymislavoilta vuonna 1994 ja toimi Chicagon Lyric Operan oopperakoulutuksen johtajana vuoteen 2013 saakka. Hänen leskensä on kapellimestari Andrew Davis.
Amerikanjapanilainen säveltäjä-muusikko Yoshi Wada kuoli toukokuun 18. päivä New Yorkissa 77 vuoden iässä. Alun perin kuvataiteita opiskellut Wada kuului Fluxus-performanssiryhmään 1960-luvulla, tehden yhteistyötä mm. säveltäjä La Monte Youngin kanssa, ja hänen musiikkinsa oli luonteeltaan kokeellista, käyttäen usein pitkiä borduunoita ja itse rakennettuja soittimia. Wada työskenteli rakennusalalla päivätyönään.
Espanjalainen säveltäjä Cristobal Halffter on kuollut 91 vuoden iässä. Hän teki uraa ennen kaikkea sävellysopettajana ja kuraattorina, toimien opettajana ja myöhemmin rehtorina Madridin Real Conservatorio Superior de Musicassa, dosenttina Navarran yliopistossa ja Darmstadtin uuden musiikin kesäkursseilla sekä Freiburg am Breisgaun elektronisen musiikin studion johtajana.
Nicholas Reevesin kuoroteos Betty’s Notebook on ensimmäinen klassisen musiikin teos, joka on myyty NFT-lohkoketjutekniikalla. Digitaalinen tekniikka toimii ”alkuperäisyyden” todentajana. Vuonna 2018 sävelletyn teoksen kauppahinnaksi huutokaupassa 375 000 Yhdysvaltain dollaria.
Rakennustuhot ovat kurittaneet musiikkimaailmaa: tulipalo on tuhonnut Dobsonin urkutehtaan Lake Cityssa Yhdysvaltain Iowassa. Syyksi epäillään ilmanvaihtolaitteistoon päässyttä sahanpurua. Tehdas toimi kansainvälisesti arvostettuna urkujenrakentajana.
Saksan Stuttgartissa myrskysää puolestaan repi auki kaupungin oopperatalon katon, ja rankkasade pääsi tulvimaan oopperasaliin. Esitys oli meneillään, mutta kukaan ei loukkaantunut.
Musiikkiteollisuuden lupaukset yhdenvertaisuuden parantamisesta eivät ainakaan näy Etelä-Kalifornian yliopiston tekemässä tutkimuksessa. Tulosten mukaan esimerkiksi 70 suuren levy-yhtiön johtotehtävissä vain 13,9% väestä oli muita kuin valkoihoisia, ja naisia ylemmistä toimihenkilöistä ja johtajista oli samaisen 13,9 prosentin verran. Aiheesta kirjoitti Variety.
Eteläafrikkalainen sopraano Pretty Yende syytti kesäkuussa Pariisin Charles de Gaullen lentokentän poliisiviranomaisia kaltoinkohtelusta hänen saapuessaan Milanosta Pariisiin esittämään Bellinin oopperaa Unissakävelijä. Yenden mukaan poliisit ottivat hänet säilöön tekivät ruumiintarkastuksen ja takavarikoivat hänen tavaransa. Viranomaiset kertoivat vastineessaan, ettei Yendellä olisi ollut voimassa olevaa viisumia; Yende kuitenkin vastasi tähän myöhemmin, että hänellä on Schengen-alueella liikkumiseen oikeuttava Italian oleskelulupa.
Palkittuja: Säveltäjä Tania León on voittanut vuoden 2021 musiikin Pulitzer-palkinnon orkesterisävellyksestään Stride, jonka New Yorkin filharmonikot kantaesittivät helmikuussa 2020. 15 000 dollarin palkinto on yksi seuratuimmista amerikkalaisista sävellyspalkinnoista.
Lontoossa asuva korealaissäveltäjä Donghoon Shin (s. 1983) on palkittu Claudio Abbado -sävellyspalkinnolla. Palkinnon myönsi Berliinin filharmonikkojen Karajan-akatemia, joka tilaa Shiniltä sellokonserton osana palkintoa. Shinin teoksia ovat esittäneet aiemmin mm. Lontoon ja Seoulin sinfoniaorkesterit sekä Los Angelesin filharmonikot.
Belgialaisen Kuningatar Elisabeth -pianokilpailun tämän vuoden voittaja on ranskalainen Jonathan Fournelm, 27. Toisen palkinnon sai venäläinen Sergei Redkin ja kolmannen palkinnon japanilainen Keigo Mukawa.
Maailman seuratuimpiin kuuluvan BBC:n Cardiff Singer of the World -laulukilpailun pääpalkinnon voitti eteläkorealainen 29-vuotias baritoni Gihoon Kim. Hän oli myös finalistina kilpailun Song Prize -kategoriassa, jonka pääpalkinnon vei eteläafrikkalainen sopraano Masabane Cecilia Rangwanasha.
Lahden Sibelius-festivaalin nuorten säveltäjien Taimitarha-projektissa kantaesitetty Lara Poen Kaamos on voittanut yhdysvaltalaisen BMI-säätiön jakaman sävellysopiskelijoille suunnatun BMI SCA -palkinnon yli 500 palkintoehdokkaan joukosta. Amerikkalais-suomalainen Poe, 27, opiskelee tällä hetkellä Lontoon King’s Collegessa.
Kööpenhaminassa kesäkuussa järjestetyn Malko-kapellimestarikilpailun pääpalkinnon ja yleisöpalkinnon voitti valkovenäläinen Dmitri Matvienko, 30. Toisen palkinnon sai kiinalainen Linhan Cui, ja kolmannen palkinnon ranskalainen, Sibelius-Akatemiassa opiskellut Chloé Dufresne.
Sata-Häme soi -festivaalin osana järjestetyssä Kultainen harmonikka -kilpailussa on tänä vuonna valittu kaksi pääpalkinnon voittajaa: saarijärveläinen Sonja Lampinen ja jyväskyläläinen Vilma Wirén. Kolmannen sijaan sai niin ikään keskisuomalainen Nita Linna.
Heinäkuun alussa päättyneessä Valencian Iturbi-pianokilpailussa ei myönnetty ensimmäistä palkintoa. Toisen sijan sai Aleksei Sitšev (Venäjä) ja kolmannen palkinnon jakoivat Salome Jordania (Georgia) ja Ryutaro Suzuki (Japani).
29-vuotias espanjalainen Julio Garcia Vico voitti toukokuun lopussa Donatella Flick -kapellimestarikilpailun Lontoossa. Finaalissa Vico johti Lontoon sinfoniaorkesteria ulkomuistista. Voittopalkinnon arvo on 15 000 puntaa.
Nimitysuutisia: Kymi Sinfoniettan uudeksi toimitusjohtajaksi on valittu Mikko Leppänen. 38-vuotias Leppänen seuraa työssä Sinfoniettan pitkäaikaista toimitusjohtajaa Riikka Luostarista. Leppänen työskentelee tällä hetkellä Sinfoniaorkesteri Vivon intendenttinä; aiemmin hän on työskennellyt mm. Sysmän Suvisoitto- ja Musiikin aika -festivaalien toiminnanjohtajana.
Melbournen sinfoniaorkesterin seuraavaksi ylikapellimestariksi on valittu Jaime Martín, 54. Espanjalaissyntyinen Martín johtaa tällä hetkellä Los Angelesin kamariorkesteria ja Gävlen sinfoniaorkesteria, ja aloittaa työnsä Melbournessa helmikuussa 2022.
Kapellimestari Anja Bihlmaier, 42, on nimetty Haagin Residentie-orkesterin pääkapellimestariksi. Suomessakin viime aikoina johtanut Bihlmaier seuraa tehtävässä RSO:n ruoriin hypännyttä Nicholas Collonia.
Kapellimestari Vladimir Jurowski on solminut jatkokauden Berliinin radion sinfoniaorkesterin johdossa. Hänen tuleva kautensa kattaa vuodet 2023–27. Jurowski aloittaa syksyllä myös Baijerin valtionoopperan musiikinjohtajana.
Rooman oopperan (Opera di Roma) uudeksi musiikinjohtajaksi on valittu Michele Mariotti, 42. Hän seuraa tehtävässä Daniele Gattia ja aloittaa nelivuotiskautensa marraskuussa 2022. Gatti puolestaan on nimetty Firenzen Maggio Musicale Fiorentino -teatterin uudeksi musiikinjohtajaksi, seuraten tehtävässä Zubin Mehtaa.
Kapellimestari Dan Ettinger, 50, aloittaa Napolin San Carlo -teatterin musiikinjohtajana vuoden 2023 alusta. Israelilaissyntyinen Ettinger on tällä hetkellä Stuttgartin filharmonikkojen sekä Israelin uuden oopperan ylikapellimestari.
Prahan radion sinfoniaorkesterin uudeksi ylikapellimestariksi on nimetty tšekkiläinen Petr Popelka, 35. Popelka toimii tällä hetkellä Norjan radion orkesterin ylikapellimestarina.
New York City Opera on nimennyt uudeksi musiikinjohtajakseen amerikkalaisen Constantine Orbelianin. 64-vuotias pianisti-kapellimestari on tällä hetkellä Kaunasin sinfoniaorkesterin ylikapellimestari ja Jerevanin oopperan musiikinjohtaja.
Valencian Palau de les Arts Reina Sofia on nimennyt amerikkalaisen James Gaffiganin, 42, uudeksi musiikilliseksi johtajakseen. Gaffiganin nelivuotiskausi alkaa syyskuussa 2021.
Nizzan oopperan uudeksi musiikinjohtajaksi on valittu niin ikään italialainen Daniele Callegari, 61. Hän on aiemmin johtanut mm. Flanderin filharmonista orkesteria.
Poznanin filharmonisen orkesterin uudeksi musiikinjohtajaksi on nimetty puolalainen Łukasz Borowicz. Vuonna 1977 syntyny Borowicz on aiemmin toiminut Puolan radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina, ja hänet tunnetaan ennen kaikkea ahkerana puolalaisen musiikin levyttäjänä.
Nuori venezuelalainen kapellimestari Glass Marcano, 24, on nimetty Ranskan Toursin sinfoniaorkesterin (Orchestre Symphonique Région Centre-Val de Loire) päävierailijaksi. El Sisteman kasvatti Marcano sai huomiota naiskapellimestareille tarkoitetussa La Maestra -kilpailussa ja sai sitä kautta vierailijakutsuja ranskalaisiin orkestereihin.