Huomenna vietetään Kansanmusiikin ja kansantanssin päivää! Viidettä vuotta järjestettävän tapahtuman pääpaino on verkkotapahtumissa kuten Kansanmusiikin ja kansantanssin edistämiskeskuksen Livelavalla. Lisäksi kansanmusiikkiyhdistykset ympäri Suomen ovat ilmoittaneet järjestävänsä yhteissoittoja tai esiintymisiä koronarajoitusten sallimissa rajoissa.
Taide- ja kulttuurialan ammattiliitot ovat tehneet yhteisen kannanoton koronarajoitustilanteen epäreilusta kohdentumasta nimenomaan kulttuurialaan. ”Kulttuuriala suljettiin ensimmäisenä ja se pidetään kiinni viimeiseen saakka. Sitä ennen voi esimerkiksi avata ravintolat ja myydä täysiin juniin vierekkäisiä lippuja. Muita toimialoja avataan nyt tilanteen helpottaessa exit-suunnitelman mukaisesti – vaadimme, että taide- ja kulttuurialaa kohdellaan tasa-arvoisesti samoin perustein”, todetaan tiistaina julkaistussa tiedotteessa, ja vaaditaan mahdollisuutta järjestää tapahtumia niin isolle yleisölle kuin mitä tartuntaturvallisuuden puolesta pystytään toteuttamaan.
Pohjoismaisen ministerineuvoston tilaamasta raportista selviää, että Suomi on tukenut kulttuurialaa koronapandemian aikana kehnommin kuin Tanska, Norja ja Ruotsi. Tanskan tuki on ollut 0,14% bruttokansantuotteesta eli 76 euroa per asukas. Norjan tuki on ollut 53 €/as ja Ruotsinkin 24 – Suomen 19 €/as. Aiheesta kirjoitti ensin Svenska Yle, tosin samaan aikaan artikkelissa todetaan vertailu vaikeaksi, sillä tuen antamisen keinot ovat moninaiset. Suomessa iso osa tuesta esimerkiksi annetaan Business Finlandin tai Taiteen edistämiskeskuksen kautta, mutta muualla keinot ovat erilaisia.
Suomen liike- ja virkanaisten liitto (BPW Finland) on nimennyt säveltäjä Outi Tarkiaisen Vuoden naiseksi. Palkintotiedotteessa on mainittu Tarkiaisen menestyksekkään ja tuotteliaan säveltäjäuran lisäksi se, kuinka hän on samanaikaisesti uraa tehdessään kasvattanut kahta pientä lasta (ja odottaa kolmatta). Tarkiainen kertoo tämän onnistuneen jakamalla vastuun lastenhoidosta tasa-arvoisesti hänen miehensä, klarinetisti Lauri Sallisen kanssa.
Baritoni Matthias Goerne on haastanut Helsingin kaupungin oikeuteen, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Goerne vaatii Helsingiltä korvauksia 12 000 euroa (sekä oikeudenkäyntikulunsa) siitä hyvästä, että Helsingin kaupunginorkesteri siirsi myöhemmäksi syyskuun 2020 konsertin, jossa Goernen oli määrä esiintyä, eikä suostunut esittämään Goernen agentin ehdottamaa korvaavaa konserttia.
Saksin osavaltion kulttuuriministeri Barbara Klepsch tiedotti maanantaina, että Staatskapelle-orkesterin ylikapellimestari Christian Thielemannin kautta ei jatketa kevään 2024 jälkeen. Musiikkiuutisille tämä on tullut yllätyksenä, sillä Thielemannin kykyjä on arvostettu, mutta häntä on ilmeisesti pidetty vaikeana persoonana yhteistyöhön. Staatskapelle toimii myös Dresdenin kuuluisan Semperoperin orkesterina. Aiheesta on kirjoittanut mm. Süddeutsche Zeitung.
Maailman kuuluisimpiin oopperataloihin kuuluva Milanon La Scala avasi ovensa jälleen tällä viikolla 500 hengen yleisörajoituksen kera. Talon musiikinjohtaja, kapellimestari Riccardo Chailly johti avajaiskonsertissa. Seuraavana päivänä, kun La Scalan entinen ylikapellimestari Riccardo Muti oli juuri johtanut talossa Wienin filharmonikkoja, Chailly meni onnittelemaan kaimaansa takahuoneeseen – ja joutui tämän häätämäksi, joidenkin nimettömien lähteiden mukaan solvaavien ilmausten saattelemana. Aiheesta kirjoittavat niin Giornale della Musica kuin Slipped Disc.
Suomalaiskitaristi Erja Lyytinen on nostettu Guitar Player -lehden kesäkuun 2021 numerossa kymmenen bluesia elinvoimaisena pitävän kitaristin joukkoon. Lyytinen valittiin vuonna 2019 samaisen lehden yleisöäänestyksessä maailman 14. parhaaksi blueskitaristiksi.
Sinfonia Lahti on saanut käyttöönsä vakuutusyhtiö LähiTapiolan ostaman Santo Serafim -arvoviulun. Venetsiassa vuonna 1740 rakennettua viulua tulee soittamaan orkesterin konserttimestari Maaria Leino. Viulun hintaa ei ole kerrottu julkisuuteen.
Englannin kansallisbaletin entinen tanssija Yat-Sen Chang, 49, on todettu syylliseksi yhteensä 13 seksuaalisen ahdistelun ja hyväksikäytön tapaukseen ja vapautettu yhdestä syytteestä. Rikokset tapahtuivat vuosina 2009–2016 Englannin kansallisbaletissa ja nuorten tanssijoiden akatemiassa, ja tuomarin mukaan muuttuivat vakavammiksi ajan kuluessa. Uhrit olivat 16–18-vuotiaita tyttöjä.
Brittiläisen Middlesexin yliopiston tekemän tutkimuksen perusteella iso osa muusikoista ja musiikinkuluttajista on sitä mieltä, että konserttien striimaus Internetin kautta jää elämään myös koronapandemian jälkeen. 1500 hengen otoksessa 90% muusikoista ja 92% kuuntelijoista oli ollut sitä mieltä, että striimaus on hyödyllinen työkalu kuulijoiden tavoittamiseksi. Lähes kolme neljäsosaa oli sitä mieltä, että striimit voivat hyvin olla maksullisia, ja 95% faneista sanoi, että netin välillä katsovan yleisön huomioiminen esiintyjän taholta tuntuu tärkeältä lähetystä katsoessa. Aiheesta kirjoitti Classical Music.
Teosto on päättänyt uudesta 3 miljoonan euron koronatuesta jäsenkokouksessaan. Musiikin säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja kustantajille myönnettävää tukea jaetaan kesäkuun loppuun mennessä kaksi miljoonaa euroa; haku aukesi tänään. Lisäksi varaudutaan miljoonan euron tukikierrokseen myöhemmin tänä vuonna. Vuonna 2020 Teosto keräsi tekijänoikeuskorvauksia yhteensä 65,6 miljoonaa euroa, mikä on 9,1 prosentin lasku vuoden 2019 kertymään. Elävän musiikin kertymä romahti noin 84 prosenttia.
Ison-Britannian BRIT Awards –musiikkigaalassa jaettiin vuoden 2021 palkinnot populaarimusiikin puolella. Vuoden brittiläinen naisartisti oli Dua Lipa, ja hänen levynsä Future Nostalgia vuoden albumi; brittiläinen miesartisti J Hus, brittiläinen yhtye Little Mix, läpimurtoartisti Arlo Parks, brittiläinen singlejulkaisu Harry Stylesin Watermelon Sugar, kansainvälinen miesartisti The Weeknd, naisartisti Billie Eilish, kansainvälinen yhtye Haim, maailmanlaajuinen ikoni Taylor Swift ja nouseva tähti Griff.
Yhdysvaltalaiseen kunniagalleriaan Rock & Roll Hall of Fameen on nimetty uusia tähtiä. Kunnianosoituksen ovat saaneet laulajat Tina Turner, Carole King ja Todd Rundgren, rap-artisti Jay-Z ja yhtyeet The Go-Go’s ja Foo Fighters. ”Varhaisten vaikuttajien” palkinnon saivat Kraftwerk, Charley Patton ja Gil Scott-Heron. ”Musiikillisen erinomaisuuden” palkinnon ovat saaneet LL Cool J, Billy Preston ja Randy Rhoads. Lisätiedot ja valintaperusteet täällä.
Kotimaisen musiikkitapahtuma- ja ääniteteollisuuden Industry Awards -palkinnot jaettiin 7. toukokuuta. Vuoden konserttisalin palkinnon sai Tampere-talo, vuoden klubin Tampereen G Livelab ja vuoden areenan Helsingin Suvilahti. Vuoden festivaalina palkittiin Bättre Folk i Fjällen. Katso lista kaikista palkituista täältä.
Maailman eri musiikkikulttuureista kirjoittava Songlines-lehti on palkinnut vuotuiseen tapaansa maankolkkiensa musiikkiperinteitä ylläpitäviä artisteja ja yhtyeitä. Vuoden 2020 artisti oli Liraz (Iran/Israel) ja vuoden yhtye Ayom (Brasilia/Angola/Italia/Kreikka). Maanosakohtaiset vuoden 2020 palkinnot saivat albumeistaan tänä vuonna Siti Muharam (Tansania), Jake Blount (Yhdysvallat), Khusugtun (Mongolia) ja Damir Imamović (Bosnia ja Hertsegovina). Vuoden fuusioalbumi oli Bab’l’Bluz -yhtyeen Nayda (Ranska/Marokko).
Nimitysuutisia: Lapin kamariorkesteri on valinnut uudeksi intendentikseen hallintotieteiden ja musiikin maisteri Aino Kurjen. Kurki työskentelee tällä hetkellä Lapin sotilassoittokunnan määräaikaisena intendenttinä ja on aiemmin työskennellyt orkesterinhallinnon tehtävissä Radion sinfoniaorkesterissa, Helsingin ja Kemin kaupunginorkestereissa ja Lapin kamariorkesterissa, sekä freelance-muusikkona ja soitonopettajana. Kurjen oma soitin on oboe.
Amsterdamin Concertgebouw-orkesteri on nimennyt taiteelliseksi partnerikseen kaudelle 2021–22 Pierre Audin. Audi tunnetaan Aix-en-Provencen festivaalin ja New Yorkin Park Avenue Armoryn taiteellisena johtajana. Hän myös oli Alankomaiden kansallisoopperan taiteellinen johtaja 1988–2018. Concertgebouw’n ylikapellimestarin paikka on ollut täyttämättä vuodesta 2019, jolloin Daniele Gatti sai potkut tultuaan syytetyksi seksuaalisisista väärinkäytöksistä.
Uruguaylainen kapellimestari Carlos Kalmar, 63, on nimetty Clevelandin musiikki-instituutin ylikapellimestariksi. Kalmar jätti syksyllä Oregonin sinfoniaorkesterin 18 vuoden kapellimestaripestinsa jälkeen, ja toimii tällä hetkellä myös Chicagon Grant Park -musiikkijuhlien pääkapellimestarina. Hänen varhaisemman uransa orkestereihin kuuiuivat mm. Hapurin sinfonikot ja Stuttgartin filharmonikot.
Kuolleita: Jazzpasunisti Curtis Fuller on kuollut 8. toukokuuta 88 vuoden iässä. Detroitissa kasvanut Fuller sai jalansijaa New Yorkin hard bop -piireissä 1950-luvulla ja äänitti yhdessä John Coltranen, McCoy Tynerin, Cannonball Adderleyn, Art Blakeyn ja Dizzy Gillespien kaltaisten jazz-suuruuksien kanssa.
Ruotsalainen jazzlaulaja Svante Thuresson on kuollut 84 vuoden iässä. Thuressonin laulajaura alkoi 1960-luvulla, jolloin hän levytti useita listamenestyksiä sekä osallistui useaan otteeseen Ruotsin euroviisukarsintaan Melodifestivaleniin.