Viikkokatsaus 3/2021: Brittimuusikot ärtyneenä työviisumeista – Rattle hakee Saksan kansalaisuutta

Säveltäjä Ryuichi Sakamotolla on toistamiseen diagnosoitu syöpä – juuri edellisen parannuttua. Kuvalähde: Outermost Agency

Kapellimestari Simon Rattle hakee Saksan kansalaisuutta. Hän tiedotti asiasta lehdistötilaisuudessa viikko sitten. Vuoden alussa Rattle kertoi siirtyvänsä Lontoon sinfoniaorkesterin ylikapellimestarin tehtävistä Baijerin radion sinfoniaorkesteriin, ja Saksan (EU-)kansalaisuuden hakeminen on Berliinissä asuvalle Rattlelle looginen siirto Brexitin tuoman byrokratian jälkimainingeissa.

Brittiläiset muusikot ovat julkaisseet avoimen kirjeen maan hallitukselle koskien muusikkojen ulkomailla tehtävää työtä ja matkustamista. Britannian EU-eron siirtymäajan päätyttyä ei saarivaltion ja unionin välille ole muodostunut erillissopimusta muusikoiden työlupien ja -viisumien suhteen, ja allekirjoittajat – joihin kuuluvat mm. Elton JohnSting, Simon Rattle, Ed SheeranNicola BenedettiSheku Kanneh-Mason ja Radiohead-yhtye – kokevat ”tulleensa hallituksen hylkäämiksi”, kun mantereella esiintyminen kasvattaa byrokratiaa ja hintoja. Ison-Britannian hallitus hylkäsi EU:n sopimusehdotuksen osana eroneuvotteluja.

Kapellimestari Yannick Nézet-Séguin on lähettänyt Yhdysvaltojen tuoreelle presidentille Joe Bidenille ja varapresidentti Kamala Harrisille avoimen kirjeen. Philadelphia Orchestran kapellimestari pyytää kirjeessä liittovaltion tukea koronapandemian runtelemalle taide- ja kulttuurialalle sekä kehottaa muodostamaan uuteen hallitukseen kulttuuriministerin tehtävän. Yhdysvaltain hallituksessa ei kyseistä pestiä tällä hetkellä ole.

Säveltäjä ja muusikko Ryuichi Sakamotolla on todettu paksusuolen syöpä. Japanilainen Sakamoto kertoi asiasta kotisivuillaan eilen. Elektronisen ja kokeellisen popmusiikin parissa uransa aloittaneelle, myöhemmin ennen kaikkea elokuvasäveltäjänä tunnetulle Sakamotolle, 69, kyseessä on jo toinen syöpä alle kymmenen vuoden sisään: hän oli vastikään parantunut vuonna 2014 diagnosoidusta kurkkusyövästä.

Sopraano Karita Mattila on mukana tulevan kesän Timo Mustakallio -laulukilpailun tuomaristossa. Savonlinnan oopperajuhlien yhteydessä järjestettävän laulukilpailun hakuaika alkoi tiistaina. Tuomariston muita jäseniä ovat oopperajuhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff sekä Urkuyö ja -aaria -festivaalin taiteellinen johtaja Erkki Korhonen. Asiasta uutisoi Savon Sanomat.

Brysselin Palais des Beaux-Arts -kulttuuritalo (Bozar) on vaurioitunut tulipalossa 18. tammikuuta. Sateinen sää kattopalojen jälkeen on altistanut rakennuksen myös kosteusvaurioille. Museonäyttelyiden ja -kokoelmien ohella rakennuksessa on konserttisali, jonka juuri restauroidut urut kärsivät pahoja vahinkoja tulipalossa.

Laulaja, basisti ja tuottaja Pave Maijanen kuoli 16. tammikuuta 70 vuoden iässä. Hän sairasti viime elinvuosinaan lihaksia surkastuttavaa ALS-tautia. Maijanen aloitti muusikon uransa rumpalina, soittaen myöhemmin myös kitaraa, bassoa ja koskettimia. Soolouransa laulajana hän aloitti 1980-luvulla, ja tuotti samana vuosikymmenenä Dingo-yhtyeen menestyslevyt. Suurelle yleisölle tutuimmaksi Maijasen kappaleeksi on muodostunut Lähtisitkö.

Musiikkituottaja Phil Spector kuoli 16. tammikuuta 81 vuoden iässä kalifornialaisessa vankilassa, jonne hänet tuomittiin vuonna 2009 näyttelijä Lana Clarksonin murhasta. Spectorin kultakausi oli 1950- ja 60-luvulla, jolloin hän toimi uranuurtajana äänitetuottajan taiteellisen roolin suhteen ja mullisti päällekkäisäänitysten käytöllä populaarimusiikin äänimaisemaa. Spector tuotti mm. The Beatlesin, Leonard Cohenin, Ike & Tina Turnerin, Cherin, Ramonesin ja The Ronettesin äänitteitä.

Jazzsäveltäjä ja -sovittaja Sammy Nestico on kuollut 96 vuoden iässä 17. tammikuuta. Nestico tunnettiin ennen kaikkea Count Basien orkesterin sovittajana. Hän aloitti uransa sotilassoittokuntien kapellimestarina ja sovittajana, ja siirryttyään freelancer-uralle sovitti lukuisille amerikkalaisille jazz- ja viihdeartisteille sekä big bandeille molemmin puolin Atlanttia.

Oopperaohjaaja Elijah Moshinsky on kuollut covid-19-tautiin 14. tammikuuta 75 vuoden iässä. Moshinsky toimi ohjaajana yhdeksässä New Yorkin Metropolitan-oopperan tuotannossa vuosina 1980–2001, joista viittä esitetään yhä, pitkäisimpänä Richard Straussin Ariadne auf Naxos. Hän oli myös ohjannut oopperoita muun muassa Lontoon kuninkaalliseen oopperaan ja Australian oopperaan.

Kitaristi Sylvain Sylvain on kuollut syöpään 69-vuotiaana 13. tammikuuta. Sylvain, syntymänimeltään Sylvain Mizrahi, tunnettiin 1970-luvulla mainetta niittäneen rockyhtye New York Dollsin perustajajäsenenä ja rytmikitaristina.

Walesilaisharpisti Osian Ellis on kuollut tammikuun 5. päivä 92 vuoden iässä. Gramophonen muistokirjoituksen mukaan hän oli ”sukupolvensa johtava harpisti” ja teki erityisen paljon yhteistyötä säveltäjä Benjamin Brittenin kanssa.

Edellinen artikkeliKansanmusiikkiduo Vildá palkittiin EU:n Music Moves -palkinnolla
Seuraava artikkeliConrad Tao löysi Beethoveniinsa sisäisen kasvun