perjantai syyskuu 20. 2024

Esa-Pekka Salosen sellokonsertolle loistoarviot

Luonnonvoimat Ma ja Salonen onnittelivat konserton ensi-illassa toisiaan. Kuva: Anne Ryan

Kehuja sai luonnollisesti osakseen myös kantaesittäjä: maailmankuulu sellisti Yo-Yo Ma.

Esa-Pekka Salosen sellokonserton kantaesitys Chicagossa on saanut ylistäviä arvosteluja. Chicago Tribunen kriitikko John von Rhein kutsuu Salosta yhdeksi ajattelevaisimmista säveltäjistä ja syväluotaavimmista kapellimestareista. Kantaesittäjä Yo-Yo Ma on kirjoittajan mielestä taas yksi kaunopuheisimmista virtuooseista ja musiikin maailman omistautuneimmista asukkaista.

Uuden konserton esitys oli von Rheinista kuin kaksoisluonnonvoimat yhdessä. Nuo voimat tyyntyivät lopulta puolituntisen kappaleen aikana.

”Kosminen kuvasto – kiitäviä komeettoja ja universumin ’tyylitelty kaaos’, näin säveltäjää siteeraten – näyttelee tärkeää roolia Salosen säveltäjänajattelussa”

Salonen johti myös kantaesityksen. Orkesterina teoksessa soitti Chicago Symphony Orchestra.

”En varmasti unohda pian sellistin tapaa saada jopa tarkimmat sisäiset pohdinnat loimuamaan intensiivisesti tai sitä selvää hallintaa, jolla kapellimestari-Salonen palveli säveltäjä-Salosta”, von Rhein kirjoittaa.

Chicago Sun Timesin kriitikko Hedy Weiss kirjoittaa, että Salonen tuo kaikkeen mihin hän koskettaa erityisen rytmisen herkkyyden, joka pitää kuulijan tiiviisti istumassa penkillään.

”Tämän nerokkaan herkkyyden voi kuulla hänen uuden työnsä jokaisessa osiossa”, Weiss täsmentää.

Tuoreimmat uutiset