perjantai syyskuu 20. 2024

Åbo Svenska Teaternissa kaksoisnäytösten klassikko

© Pette Rissanen

Åbo Svenska Teatern ja Turun filharmoninen orkesteri tuovat keskiviikkona 13.4. ensi-iltaan maailman kenties kuuluisimman oopperaparin, Pietro Mascagnin Cavalleria rusticanan ja Ruggero Leoncavallon Pajatso (ital. Pagliacci, ruots. Pajazzo). Oopperoiksi lyhyitä teoksia on esitetty peräjälkeen kaksoisnäytöksenä jo vuodesta 1893, ja Turussa ne on asetettu näyttämölle samassa kylässä tapahtuviksi.

”Tämähän ei sinänsä ole uusi ajatus, viimeisimmän viiden vuoden aikana lähes kaikki tuntemani ohjaajat ovat käsitelleet teosparia kuin yhtenä oopperana, esimerkiksi edellisen kerran, kun näitä Kansallisoopperassa esitettiin”, kertoo ohjaaja Tuomas Parkkinen.

Cavalleria rusticana ilmestyi kaksi vuotta aikaisemmin, ja Leoncavallo on hyvinkin saattanut ottaa vaikutteita: molemmissa on intermezzo, paljon kuoroa, vähän henkilöhahmoja ja samankaltainen loppu. Molemmat kertovat tavallisesta kansasta, ja teemoina ovat mustasukkaisuus, petos, rakkaus ja kuolema. Olisi pikemminkin radikaalimpaa tällä hetkellä olla käsittelemättä niitä samana teoksena.”

Åbo Svenska Teaternissa molempien oopperoiden solistit esiintyvät huomionarvoisasti ristiin toistensa teoksissa. ”Pajatsoon kiinnitetyt solistit saavat olla näyttämöllä jo Cavalleria rusticanassa: tekniikkanani on, että koska tapahtumapaikka on sama, näkee katsoja samoja kohtauksia kahteen kertaan, mutta eri näkökulmasta. Pajatsossa henkilöt päättävät lähteä tavernaan, mutta Cavalleria rusticanassa – eli katsojan näkökulmasta aikaisemmin – he jo saapuvat sinne tavernaan. Samankaltaista aikatasoilla leikittelyä nähdään moderneissa elokuvissa ja tv-sarjoissa”, Parkkinen kertoo.

Kokenut teatteriohjaaja Parkkinen on ohjannut oopperoita aiemmin muun muassa Kansallisoopperassa, Tampereella ja Ilmajoella, sekä toiminut librettistinä ja käsikirjoittajana. Turussa oopperaa esitetään toisinaan, muttei läheskään joka vuosi.

”Henkilökunta pystyy taipumaan täällä todella hyvin oopperan tekemiseen. Hankaluutta Turussa aiheuttaa vakituisen oopperakuoron puute, ja sen kokoaminen on omanlaisensa voimanponnistus. Voisi olla paikallaan perustaa kaupunkiin oopperakuoro, jota voisi käyttää myös orkesteriteoksissa.”

7.5. saakka esitettävien oopperoiden kieli on italia, tekstitykset lukevat ruotsiksi ja suomeksi. Päärooleissa nähdään ja kuullaan Aldo Di Toro, Päivi Pylvänäinen, Sabina Bisholt, Heikki Kilpeläinen, Sam Furness, Essi Luttinen, Samuli Takkula sekä Päivi Nisula. Turun filharmonista orkesteria johtaa Jonas Rannila.

Tuoreimmat uutiset