torstai huhtikuu 18. 2024

Arto Noras päättää 40-vuotisen johtajakautensa Naantalissa, seuraajana Elina Vähälä

Naantalin musiikkijuhlien väistyvä ja tuleva taiteellinen johtaja: Arto Noras ja Elina Vähälä. © Jaska Poikonen

 

Sellisti Arto Noras päättää 42 vuoden mittaisen Naantalin musiikkijuhlien taiteellisen johtajan tehtävänsä kesän 2022 musiikkijuhliin. Hänen seuraajakseen tulee viuluprofessori Elina Vähälä.

Naantalin musiikkijuhlat järjestettiin Noraksen aloitteesta ensimmäisen kerran vuonna 1980, ja Noras on siitä lähtien toiminut niiden taiteellisena johtajana. Noras nousi solistina kansainväliseen tietoisuuteen voitettuaan 2. palkinnon Moskovan Tšaikovski-kilpailussa vuonna 1966. Toukokuussa 80 vuotta täyttävä Noras on myös toiminut sellonsoiton professorina Sibelius-Akatemiassa ja ollut aloitteellinen Paulon sellokilpailun perustamisessa.

Elina Vähälä konsertoi kansainvälisesti orkesterisolistina ja kamarimuusikkona sekä toimii Wienin musiikin ja esittävän taiteen yliopiston viulunsoiton professorina. Naantalin musiikkijuhlilla useita kertoja esiintynyt Vähälä on toiminut aiemmin Sysmän suvisoiton taiteellisena johtajana, ja jättää Naantalin-pestinsä vuoksi tehtävänsä Oulun musiikkijuhlien toisena taiteellisena johtajana.

”Tunnen Elinan pitkältä ajalta, ja arvostan hänen taiteellisia ansioitaan ja musiikillisia pyrkimyksiään. Itse aloitin musiikkijuhlatyöskentelyn reilu 40 vuotta sitten amatöörinä, Elina jo valmiina ja kokeneena ammattilaisena. Olen iloinen myös siitä, että saatoin itse vaikuttaa seuraajani valintaan, sillä asia on minulle kaikkien näiden vuosien jälkeen luonnollisesti hyvin tärkeä”, Noras kertoo.

Naantalin musiikkijuhlat järjestetään 7.–18.6.2022.

Tuoreimmat uutiset