tiistai kesäkuu 18. 2024

Aleksei Zaitsev hurmasi soolo-ohjelmallaan Maj Lind -välierissä

Aleksei Zaitsev iloitsee siitä, että pääsi soittamaan soolo-ohjelmansa Maj Lind -kilpailun välierissä. ©️Minna Hatinen

Maj Lind -pianokilpailun ainoa välieriin päässyt suomalainen pianisti, Outokummusta lähtöisin oleva Sibelius-Akatemian kasvatti Aleksei Zaitsev hurmasi kilpailuyleisön välieräohjelmallaan, jonka soitti tänään perjantaina klo 11. Zaitsevin soolo-ohjelman päätyttyä yleisö puhkesi raikuviin aplodeihin. Maj Lind -pianokilpailun finalistit julkistetaan viimeisen välierän jälkeen tänään perjantaina illalla.

”Oloni on helpottunut. Tuntui hyvältä, että sain soittaa koko valmistamani soolo-ohjelman. Ajattelen, että on kova saavutus päästä näihin kilpailuihin. Se, että pääsi jatkamaan vielä välieriin, on iso kunnia ja sinällään jo palkinto. On ilo saada jakaa musiikkia”, Zaitsev kertoo.

Jännityksestä huolimatta Zaitsev kertoo, että yleisölle soittaminen oli miellyttävää ja tunnelma kilpailussa lämmin. Jännitystä pianisti hallitsee fokusoimalla ajatuksensa ja energiansa musiikkiin.

”Kun pääsin lavalle ja aloin soittaa, jännityskin samalla helpottui. Ihanassa yleisössä oli paljon tuttuja, kuten kavereita ja opettajia kannustamassa”, hän sanoo.

Zaitsev lähti Maj Lind -kilpailuihin kisaamaan ensisijaisesti itseään vastaan. Laajan ohjelman valmistelu ja harjoittelu sekä sen esittäminen yleisölle on pianistille omien saavutusten täyttymys.

”En lähtenyt kisaan millään tietyillä tavoitteilla, vaan kilpailemaan itseäni vastaan. Kilpailun soiva kesto on yli kaksi ja puoli tuntia ja sellaisen ohjelman valmistaminen on jo itsessään haaste ja puskee harjoittelemaan. On tärkeää, että pääsee esiintymään kotiyleisön edessä. Kaikki, mitä tästä eteenpäin seuraa, on plussaa.”

Kilpailuun osallistuminen on Aleksei Zaitsevin mukaan opettanut itsenäisemmäksi harjoittelussa ja ison kokonaisuuden hallinnassa. Myös paineensietokyky on hänen mukaansa matkalla kasvanut.

”Olen tyytyväinen, että olen pystynyt soittamaan pitkän ohjelman ja olemaan sujut sen kanssa. Tällaiset kilpailut ovat stressaavia tilanteita ja näistä oppii, miten tilanteessa reagoi ja miten stressin kanssa pärjää. On tärkeää osata ohjelmansa, mutta myös, että pää pysyy kasassa paineen alla”, hän toteaa.

Sibelius-Akatemiassa Hui-Ying Liu-Tawaststjernan ja Teppo Koiviston opissa ollut pianisti aloitti elokuussa opinnot Tanskan Kuninkaallisessa Musiikkikorkeakoulussa Kööpenhaminassa Marianna Shirinyanin ohjauksessa.

”Palaan sinne kilpailujen jälkeen ja odotan innolla, mitä koululla ja kaupungilla on minulle tarjottavanaan. Tähän mennessä minulle on tullut jo esiintymis- ja yhteistyötarjouksia loppuvuodeksi, eli konsertteja on tiedossa. Odotan toki myös rentoutumista ja hengähtämistä kisan jälkeen”, Zaitsev sanoo.


”Tässä kilpailussa on kivaa olla mukana. On ihanaa soittaa ja jakaa musiikkia. Vaikka kyseessä on kilpailu, haluan suhtautua tähän myös konserttina. Yleisölle soittaminen on nautinnollista”, hän kuittaa. 

Zaitsevin välieräohjelma: 

Jean Sibelius: The Village Church op. 103/1, Rêverie op. 58/1, Scherzino op. 58/2 Aleksandr Skrjabin: Sonaatti nro 5 Fis-duuri op. 53
Outi Tarkiainen: Tenderness
Frédéric Chopin: Balladi nro 1 g-molli op. 23
Sergei Rahmaninov: Sonaatti nro 2 b-molli op. 36

Tuoreimmat uutiset