Neljä erilaista konserttia Martin urkupäivillä

Tunnelmia Martin urkupäivien päätöskonsertista viime vuodelta. Kuvassa Ensemble Vida ja urkuri, festivaalin taiteellinen johtaja Julia Tamminen. © Martin urkupäivät

Martin urkupäivillä Turussa kuullaan neljä erilaista urkukonserttia. Tänään 20. lokakuuta alkava urkufestivaali on kolmipäiväinen. Tänään torstaina avauskonsertin soittaa amerikkalainen urkuri James Hicks. Konsertin teemana on romantiikka suomalaisessa urkumusiikissa ja ohjelmassa on mm. Toivo Kuulan, Väinö Haapalaisen ja Taneli Kuusiston musiikkia. Viimeisen viidentoista vuoden aikana Hicks on tutkinut pohjoismaista musiikkia ja tämän tuloksena on edelleen jatkuva hanke nimeltä Nordic Journey. Hanke pyrkii painottumaan uuteen musiikkiin.

Huomenna perjantaina kuullaan Beethovenin kuuluisa Kohtalonsinfonia Tommi Niskalan tapaan. Niskalan urkusovitus syntyi Beethoven-juhlavuonna 2020. Konsertin aluksi kuullaan Bachin d-mollitoccata ja fuuga. Näin ehkä musiikin historian kaksi legendaarisinta avausteemaa kohtaavat.

Sopraano Ghislaine Dionne ja urkuri Julia Tamminen. © Tuomas Kourula

Lauantaina kuultavan sopraano Ghislaine Dionnen ja urkuri Julia Tammisen konserttiohjelman nimi With Glowing Hearts on lainattu Kanadan kansallislaulusta. Konsertissa kuullaan Suomessa harvemmin esitettyä kanadalaisten säveltäjien musiikkia viimeisen 70 vuoden ajalta. Ohjelmassa on myös säveltäjä Olli Saaren Twilight-teoksen kantaesitys. Saari on tunnettu mm. Terve, Ukraina! -kuoroteoksestaan. 

Festivaalin päättää sunnuntai-iltana Kari Vuolan konsertti. Kuluvan vuoden joulukuussa tulee kuluneeksi tasan 200 vuotta merkittävän belgialais-ranskalaisen säveltäjän César Franckin syntymästä. Vuola esittää säveltäjän viimeiseksi jääneen laajamuotoisen teoksen Trois Chorals pour Grand Orgue eli Kolme koraalia suurille uruille. Ohjelmassa on lisäksi Olli Kortekankaan ja Toivo Kuulan teoksia. 

 

Edellinen artikkeliCrusellissa riittää yhä löydettävää
Seuraava artikkeliAleksei Zaitsev hurmasi soolo-ohjelmallaan Maj Lind -välierissä