tiistai kesäkuu 18. 2024

Anna-Maria Helsing Vaasaan ylikapellimestariksi

Anna-Maria Helsing oli Suomen orkesterien ensimmäinen naispuolinen ylikapellimestari Oulu Sinfoniassa. Nyt hän on ottanut toisen suomalaisen kiinnityksensä Vaasasta.

Vaasan kaupunginorkesterin ylikapellimestariksi vuosille 2025–2028 on valittu Anna-Maria Helsing. Pohjalaislähtöinen taiteilija iloitsee mahdollisuudesta palata juurilleen.

”Tehtävä tuntui luontevalta jatkumolta siihen, mitä on jo ollut olemassa. Meillä on Vaasan kaupunginorkesterin kanssa pitkä yhteistyö johtamani Rusk-festivaalin ja oopperayhteistyön pohjalta, ja voimme syventää sitä nyt entisestään. Pidän siitä kehityskaaresta mitä orkesterissa tapahtuu harjoitusperiodin aikana”, Helsing iloitsee.

Anna-Maria Helsing nimettiin tänä vuonna Lontoossa toimivan BBC Concert Orchestran ylikapellimestariksi toimittuaan sen päävierailijana vuodesta 2020 lähtien. Hän on kysytty vierailija erityisesti uuden musiikin ja oopperan parissa. 

”Olen kotoisin Pohjanmaalta. Minusta tuntuu, että tässä vaiheessa elämää on hyvä pitää myös ammattielämässä yksi jalka täällä, kun matkustan niin paljon ympäri Eurooppaa. On juurevaa voida rakentaa pidempään jotain orkesteria ja saada siitä kiinnekohta myös itselle. Näitä kiinnekohtiani vuodessani ovat nyt Lontoo ja Vaasa sekä Rusk-festivaalini Pietarsaaressa. Muut vierailukonsertit rakentuvat näiden töiden ympärille.”

Kuluvalla kaudella Helsing johtaa BBC Concert Orchestran konserttikiertueen Kiinassa ja tekee ensivierailun Budapest Festival Orchestran johtajana Budapestissä.

 

Tuoreimmat uutiset