tiistai kesäkuu 18. 2024

Mirjam Helin -kilpailu uudistuu

Soile Isokoski saa seurakseen Mirjam Helin -laulukilpailussa nimekkäät kollegat.

Kesäkuussa pidettävä Mirjam Helin -laulukilpailu on julkistanut tuomaristonsa. Sen puheenjohtajana on Soile Isokoski ja jäseninä ovat amerikkalainen sopraano Dawn Upshaw, tanskalainen baritoni Bo Skovhus, norjalainen mezzosopraano ja oopperanjohtaja Randi Stene sekä brittiläis-intialainen liedpainisti Keval Shah. Viimeksi mainittu toimii vierailevana professorina Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa.

Kilpailussa on tehty monia muutoksia. muutoksia. Se järjestetään jatkossa kolmen vuoden välein viiden vuoden sijaan, ja miesten ja naisten sarjoista luovutaan. Ohjelmassa ei ole yhtään pakollista teosta, vaan kilpailijan tulee valita vapaa ohjelma yksinlauluja sekä oratorio-, konsertti- tai ooppera-aarioita. Mukana pitää olla kuitenkin vähintään yksi suomalainen sävellys.

”Kilpailutoimikunta suosittelee, että kilpailijat ottavat ohjelmavalinnoissaan huomioon tekijöiden moninaisuuden koskien sukupuolta, maantiedettä ja kieliä”, kuuluu muotoilu.

“On hienoa, että kilpailijat voivat itse rakentaa ohjelmansa melko vapaasti. Tällöin tuomaristolla on mahdollisuus arvioida myös kilpailijoiden kykyä rakentaa taiteellisia kokonaisuuksia”, sanoo tuore kilpailupäällikkö Päivi Loponen-Kyrönseppä.

Helin-tuomaristo jakaa rahapalkintoja 190 000 euroa. Voittajalle tästä summasta on luvassa 50 000 euroa. Alkukilpailu käydään 3.–6.6., välierät 7.–8.6. ja orkesterifinaali 12. kesäkuuta. Loppukilpailun orkesterina esiintyy Helsingin kaupunginorkesteri Sir Mark Elderin johdolla.

 

Tuoreimmat uutiset