lauantai huhtikuu 20. 2024

Avanti uuden edessä, uudet johtajat Turkuun, Lahteen ja Jyväskylään

Avantin vanha kaarti ja muut yhteistyökumppanit palaavat suunnittelupöytään. © Marco Borggreve

Kamariorkesteri Avantin toiminnassa alkaa uusi vaihe, kun pitkäaikaisen taiteellisen johtajan Kari Kriikun työsuhde päättyy 31.5.2024. Kuukausipalkkaisen taiteellisen johtajan työsuhteen päättyminen johtuu ”taloudellisista syistä, jotka ovat seurausta muuttuneesta toimintaympäristöstä”. Kriikku jatkaa Avantin klarinetin äänenjohtajana.

”Uudessa tilanteessa Avanti keskittyy vahvistamaan toimintansa taloudellista kestävyyttä ja suuntaamaan resursseja entistä runsaampaan konserttitarjontaan. Samaan aikaan orkesterissa työskennellään uuden taiteellisen suunnittelun mallin luomiseksi sekä tehdään strategiatyötä toimintamallien päivittämiseksi”, Avanti tiedottaa.

”Yksityisen rahoituksen määrä on tippunut korona-avustusten luoman piikin jälkeen, ja samalla Suvisoitto-festivaalin yleisömäärä on jäänyt pandemiaa edeltävää aikaa pienemmäksi. Tässä tilanteessa kiinteiden kulujen määrä ei ole enää suhteessa talouden kokonaisuuteen”, kertoo Avantin vt. toiminnanjohtaja Tuomo Huhdanpää.

”Emme ole pystyneet toteuttamaan kaikkia taiteellisia ideoita, kun rahaa ei ole riittänyt konserttien tuottamiseen ja palkan maksamiseen muusikoille. Siksi toimintaa täytyy nyt suunnitella uudelta pohjalta. Palamme alkuperäiseen ideaan Avantista muusikoiden orkesterina. Vakituisen taiteellisen johtajan sijaan ohjelmistoa suunnittelee äänenjohtajista muodistuva tiimi, ja kaikki resurssit laitetaan konserttien tekemiseen.”

”Olemme iloisia, että moni vanha avantilainen on lupautunut mukaan tuomaan melkoista osaamistaan. Mukana on perustajajäseniäkin – Kriikku mukaan lukien.”

Porvoon Suvisoiton osuus Avantin vuosibudjetista on kolmannes, joten lipputulojen tippuminen on kirpaissut kovaa. Huhdanpää kertoo, että Avanti yrittää saada lisää paikallista yleisöä, ja sitä houkuttelemaan ollaan uusimassa tammikuussa Svenska Teaternissa Maria Ylipään kanssa tehty Piazzolla-konsertti sekä tehdään yhteistyötä yhteistyötä Porvoon jazzfestivaalin kanssa. Tämä täydentää Avantin nykymusiikkiin painottuvaa ydinohjelmistoa.

Kevään 2024 ohjelmisto on Kari Kriikun suunnittelema. Suvisoiton taiteellisesta suunnittelusta vastaa ensi kesänä tsekkiläinen säveltäjä ja kapellimestari Ondřej Adámeki.  Syksyllä 2024 ohjelmistossa aloittaa Kaapelitehtaalla järjestettävä konserttisarja, uusi Avanti-klubi. Tarkempi ohjelma julkaistaan huhtikuussa.

 

John Storgårds johtaa turkulaiset Fuugaan

Muissakin Suomen orkestereissa alkuvuosi on ollut muutoksista tiedottamisen aikaa. Tärkeimpänä niistä oli John Storgårdsin nimitys Turun filharmonisen orkesterin uudeksi ylikapellimestariksi syksystä 2024 alkaen. Nelivuotinen kausi kestää kevätkauden 2028 loppuun saakka.

”On suuri ilo ja kunnia astua Turun filharmonisen orkesterin ylikapellimestarin rooliin juuri nyt. Tämä Suomen vanhin orkesteri elää ehkä historiansa jännittävintä aikakautta uutta musiikkitalo Fuugaa odotellessaan. Koen orkesterin olevan työyhteisönä kaikin kunnianhimoinen ja valmis uusiin, isoihinkin haasteisiin”, Storgårds sanoo.

Storgårdsilla on keskeinen rooli TFO:n muuttaessa uuteen, vuonna 2026 valmistuvaan musiikkitalo Fuugaan. Hän työskentelee orkesterin kanssa tiiviisti tulevina vuosina orkesterin valmistautuessa muuttoon ja ottaessa käyttöön uuden kotisalinsa. Hän on aiemmin vienyt sekä Lapin kamariorkesterin että Helsingin kaupunginorkesterin uuteen konserttitaloon.  

”Suunnittelutyö Jonten kanssa on jo alkanut. Hänen monipuolinen muusikkoutensa verkostonsa sekä kokemuksensa uusista konserttitaloista takaavat sen, että TFO pääsee muuttamaan Fuugaan hyvissä käsissä”, iloitsee intendentti Nikke Isomöttönen. Storgårds jatkaa Lapin kamariorkesterin taiteellisena johtajana, ja BBC Philharmonicin ylikapellimestarina sekä Kanadan National Arts Centre Orchestran päävierailijana.

 

Lintu Lahteen, Kamu Jyväskylään

Kapellimestari Hannu Lintu aloittaa Sinfonia Lahden taiteellisena partnerina syksyllä 2025. Sopimus on voimassa toistaiseksi, ja Lintu johtaa Lahdessa neljä konserttiviikkoa vuodessa. Hän tulee toimimaan myös kansainvälisen Sibelius-festivaalin taiteellisena johtajana. Linnun pesti ei korvaa ylikapellimestari Dalia Stasevskaa, jonka kausi päättyy keväällä 2025. Orkesteri pyrkii lähitulevaisuudessa löytämään uuden ylikapellimestarin.

Okko Kamu on puolestaan nimitetty Jyväskylä Sinfonian päävierailijaksi seuraavien 1,5 vuoden ajaksi. Kamu aloitti pestinsä tammikuussa orkesterin uuden kodin, Encore-salin avajaiskonsertissa. Kamun johdolla käynnistyi samalla Sibelius-sarja, jonka aikana Jyväskylä Sinfonia esittää tulevien vuosien aikana kaikki Jean Sibeliuksen sinfoniat.

Kamun päävierailijakauden teemana Jyväskylässä onkin Sibeliuksen musiikki. Orkesterin uutena ylikapellimestarina aloittaa syyskaudella 2024 italialainen Lorenzo Passerini.

Tuoreimmat uutiset