sunnuntai huhtikuu 28. 2024

Avantin Suvisoitto tuo monenkirjavaa musiikkia Porvoon kadulle ja kahviloihin

Vuoden 2018 Suvisoiton arkistokuvaa. Kuvalähde: Avanti!

Kamariorkesteri Avanti! järjestää 34. kertaa perinteisen Suvisoiton 26.–30.6. Porvoossa ja lähiseuduilla. Ohjelmasuunnittelusta vastaa tänä vuonna sveitsiläiskapellimestari Baldur Brönnimann. Teema on City of Music, mikä viittaa konserttien levinneisyyteen ympäri kaupunkia vain tiettyjen konserttisalien sijaan.

Ohjelma on luonteeltaan Avantille tyypillisesti keskenään hyvin erilaisia teoksia sisältävä. Keskiviikon varaslähdössä Pernajan kirkossa kuullaan sheng-taiteilija Wu Wein tuomaa perinnemusiikkia Kiinasta sekä gambayhtyeen säestämiä lauluja 1500–1600-luvuilta. Torstain varsinaisessa avajaiskonsertissa Suomen-ensiesityksensä saa Jukka Tiensuun Teoton, konsertto orkesterille ja Wun soittamalle aasialaiselle perinneinstrumentille shengille; sen kylkiäisinä kuullaan myös Johannes Schöllhornia ja Frank Martinia.

Perjantain Shopping Angels -konsertti koostuu entisen Jugoslavian alueelta tulleiden säveltäjien – Vinko Globokarin, Jovanka Trbojevićin ja Đuro Živkovićin – teoksia. Toinen festivaalin tärkeistä kansainvälisistä vieraista on amerikkalaisviulisti Jennifer Koh, joka toimii György Ligetin viulukonserton solistina. Koh pitää myös pienimuotoisempia konsertteja festivaalin aikana.

Lauantain aloittaa kansanmuusikko, kanteleensoittaja Maija Kauhasen sooloesitys Raivopyörä, ja erilaisissa kansantunnelmissa liikutaan Avantin, M. A. Nummisen ja Matti Salmisen Humppavanti!-lauantairiehassa. Sunnuntain avaa lastenkonsertti Kosketa musiikkia, ja Suvisoiton päätöskonsertissa kuullaan Transilvaniassa syntyneen Ligetin Concert românesc sekä Beethovenin sinfonia nro 3, Eroica.

Tuoreimmat uutiset