perjantai toukokuu 17. 2024

Brittenin The Rape of Lucretian kerronta siirtyy luentosaliin Sibelius-Akatemian versiossa

Peter Paul Rubens: Lucretian raiskaus (n. 1609-1612)

Benjamin Brittenin vuonna 1946 valmistunut kamariooppera The Rape of Lucretia (Lucretian raiskaus) saa huomenna ensi-iltansa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian uutena ohjauksena. Ohjaajana toimii Victoria Newlyn, joka ohjasi Taideyliopistolle niin ikään Brittenin Kesäyön unelman. Solistit ja soittajat ovat Sibelius-Akatemian opiskelijoita.

Suhtautuminen oopperaan on ollut paikoin kiistanalaista sen tarinan tylyyden ja aiheen käsittelyn vuoksi. Antiikin ajalta periytyvässä tarinassa Rooman konsulin vaimo Lucretia riistää itseltään hengen jouduttuaan prinssi Tarquiniuksen raiskaamaksi. Legenda kertoo Rooman kansan ryhtyneen julmuudesta järkyttyneenä vallankumoukseen kuningasvaltaa vastaan. Brittenin oopperassa tarina on mies- ja naiskertojien (Chorus) kertoma ja kommentoima. Newlyn on siirtänyt kertojat nykyaikaan yliopiston luennoitsijoiksi.

”Aina kun olen nähnyt The Rape of Lucretian, on minua jäänyt vaivaamaan sama asia: miksi kertojahahmot kertovat raa’an ja synkän tarinan, mutta päättävät sen aina epätyydyttävään loppuratkaisuun? Mitä he yrittävät opettaa ja miksi? Tästä syntyi idea tehdä kertojahahmoista yliopiston lehtoreita, jotka luennoivat kurssillaan yhdestä esityksen pääteemasta: miehisyydestä, naisellisuudesta ja niiden roolista läpi historian”, Newlyn kertoo tiedotteessa. ”Esityksessä on neljä teemaa: henkilökohtainen tarina väkivallanteon syistä ja seurauksista, hyvän ja pahan vastakkainasettelu, uskonnon rooli maailman tulkinnassa sekä vallan väärinkäyttö. Kaikki nämä ovat olleet merkityksellisiä läpi ihmiskunnan historian, ja ne ovat ajankohtaisia edelleen.”

Oopperaa esitetään kuusi kertaa aina 23.11. saakka. Male Choruksen ja Female Choruksen roolit laulavat Topias Lundell ja Réka Bata. Tarquiniuksen roolissa on Jussi Vänttinen, Lucretiana Isabella Shaw ja tämän aviomiehen Collatinuksen roolissa Gustav Johansson.

Tuoreimmat uutiset