torstai toukokuu 2. 2024

UMOn toiminta jatkuu täyspäiväisenä – orkesterin nimi myös vaihtuu

UMO konsertoimassa vierailijasolistinaan Eero Koivistoinen. © Maarit Kytöharju

Suomen ainoa kuukausipalkkaisen big bandin UMO Jazz Orchestran talouskriisi on toistaiseksi ratkennut, kun orkesterin tämänhetkinen omistaja, Helsingin kaupunki, on konsernijaostonsa kokouksessa maanantaina 12.11. päättänyt pitää orkesterin työsopimukset kokoaikaisina. Samalla konsernijaosto päätti orkesterin nimenmuutoksesta: orkesterin uusi nimi on UMO Helsinki Jazz Orchestra.

UMOn rahoitusvaikeudet nousivat otsikoihin viime vuonna. Useiden vuosien tappiollinen toiminta, julkisen rahoituksen leikkaaminen ja Yleisradion tallennekorvaussopimuksen loppuminen yhdistettynä yleiseen kustannuskehitykseen ajoivat orkesterin kriisiin, ja UMO-säätiö, Helsingin kaupunki sekä työntekijäjärjestöt Muusikkojen liitto ja Avainta ry ovat vääntäneet kesäkuusta asti kättä ratkaisusta. Sopuun tarvittavista säästöistä päästiin leikkaamalla muusikkojen tallennekorvausta 12%.

UMO:lla on ollut näkyvimpänä varainhankintatoimena tänä syksynä joukkorahoituskampanja Kauan eläköön UMO!, joka saavutti tavoitteensa keräten 24 931 euron suuruisen tukisumman ja 342 mesenaattia. Kampanjan myötä syntyi myös UMOn ystävät -yhteisö, johon liittyi yli 150 jäsentä. Kampanjan päätöskonsertti Finlandia-talolla 29.10. keräsi 1400 kuulijaa.

Tuoreimmat uutiset