perjantai toukokuu 17. 2024

Temppeliaukion kirkossa kuullaan harvinaista perulaista barokkia

Aurinko-yhtyeen ja RBK:n yhteiskonsertin harjoituksista. © Aurinko Música de Latinoamérica ry

Aurinko – Música de Latinoamérica ry järjestää yhdessä Perun suurlähetystön kanssa perulaisen barokkimusiikin konsertin Temppeliaukion kirkossa Helsingissä torstaina 15.11. Musiikkia kuullaan muun muassa Perun pääkaupungissa Limassa vaikuttaneilta Tomás de Torrejónilta, Roque Cerutilta ja José de Orejónilta.

”Ehdotus tuli Perun suurlähettiläältä. Meillä oli vuosi sitten lokakuussa perulaisen kamarimusiikin konsertti kitaristin kanssa, ja Perun suurlähettiläs ihastui ja ehdotti heti, että järjetettäisiinkö samalla lailla myös barokkikonsertti”, kertoo Auringon taiteellinen johtaja, itsekin Perussa syntynyt alttoviulisti Clara Petrozzi. Aurinko-yhtyeen lisäksi lavalla nähdään myös barokkikollektiivi RBK. ”Soitan itse molemmissa yhtyeissä, ja barokkimusiikki oli sopiva yhdistävä tekijä”, Petrozzi kertoo. Solisteina toimivat sopraanot Elisaveta Rimkevich ja Meeri Pulakka.

Yhtye on Suomessa esittänyt aiemmin osan teoksista, esimerkiksi kolme kappaletta Codex Martínez Compañón –nuottikokoelmasta. 1700-luvun sävelkokoelmasta kuullaan tässä konsertissa jopa 15 sävellystä. Barokin ulkopuolelta on mukaan otettu myös Pedro Ximénez de Abril Tiradon kappale, joka oli kadonnut, mutta löytyi uudestaan vuonna 2006. ”Häneltä halusin siksi laulun mukaan, kun se on tavallaan jälleen ’uusi’”, Petrozzi kertoo.

Aurinko Música de Latinoamérica –yhtye on toiminut vuodesta 2010, ja Petrozzin syntymämaan Perun taidemusiikin ohella se on tehnyt myös meksikolaisen ja kolumbialaisen musiikin konsertit sekä soittanut valikoiden sävellyksiä myös muista Latinalaisen Amerikan maista.

Tuoreimmat uutiset