sunnuntai huhtikuu 14. 2024

Collon jatkaa RSO:ssa, muutoksia Mikkelin musiikkijuhlilla, Dudamel vaihtaa New Yorkiin

Nicholas Collonin ja RSO:n kemiat synkkaavat. Jari Kovalainen / Yle

Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina syksyllä 2021 aloittanut Nicholas Collon, 40, jatkaa tehtävässään kesään 2028 asti. Uudella nelivuotiskaudella halutaan turvata pitkäjänteinen yhteistyö. RSO:n muusikot päättivät Collonin kutsumisesta ylikapellimestariksi yksimielisesti ja yhtä yksimielisiä he olivat sopimuksen jatkamisesta. Ilo tuntuu molemminpuoliselta, ja Collon sanoo voivansa kutsua RSO:n ”poikkeuksellisen taitavia” muusikoista ”ystäviksi ja kollegoiksi”.

Collon toi uutta, rennompaa otetta RSO:n soittoon Hannu Linnun kauden jälkeen. Aluksi joitakin hänen tulkintojaan pidettiin jännitettä vailla olevina, mutta viimeistään Sibeliuksen orkesterimusiikkia (mm. seitsemäs sinfonia) sisältänyt levytys vakuutti yleisön ja kriitikot. Menestyksen sai myös Collonin ja RSO:n Thomas Ades-levy, ja se oli mm. International Classical Music Awards -palkinnon ehdokkaana.

Collon jatkaa myös Lontoossa perustamansa Aurora-orkesterin johdossa. Orkesteri vierailee elokuussa Helsingin juhlaviikoilla. Se on tullut tunnetuksi soittamalla seisten ja ulkoa. Myös RSO soitti Collonin johdolla viime kaudella Beethovenin viidennen sinfonian seisten ja energisesti.

Vuodesta 2018 Mikkelin Musiikkijuhlien festivaalijohtajana toiminut Teemu Laasanen siirtyy täysipainoisesti johtamaan perustamaansa MusicFairyTales MFT Oy:tä, jonka toimitusjohtajana hän toimii. Musiikkisatuihin keskittyvällä MusicFairyTalesilla on voimakas kasvun vaihe, ja yhtiö sai Opetus- ja kulttuuriministeriöltä ison tuen musiikkia ja digitaalisia teknologioita yhdistävän palvelun kehittämiseen. Teemu Laasasen aikana Mikkelin Musiikkijuhlat on uudistunut koko perustaltaan. Hän junaili viime vuonna onnistuneen siirtymän Valeri Gergijevin ja Mariinski -teatterin orkesterin residenssistä monipuolisempaan antiin ja Santtu-Matias Rouvalin ja Lontoon Philharmonian kanssa aloitettuun yhteistyöhön.

”Laasanen on antanut Musiikkijuhlille kansainvälisen tason tapahtumatuottamisen osaamista viime vuodet. Takana ovat haastavat COVID-vuodet sekä Ukrainan sodan aiheuttamat ongelmat Musiikkijuhlille”, hallituksen puheenjohtaja Markus Tykkyläinen toteaa. Finalnd Festivals valitsi Mikkelin musiikkijuhlat vuoden festivaaliksi 2022.

New Yorkin filharmonikot on valinnut uudeksi ylikapellimestarikseen Gustavo Dudamelin, 42, joka on 17 viime vuoden ajan johtanut Los Angelesin filharmonikkoja Esa-Pekka Salosen seuraajana. Sopimus alkaa vuonna 2026.Dudamel aloitti uransa kotimaansa Venezuelan Simon Bolivar -nuoriso-orkesterin johdossa mutta joutui maassa epäsuosioon kritisoituaan Venezuelan johtoa. Nykyisin hän on myös Pariisin oopperan ylikapellimestari ja johtaa säännöllisesti mm. Berliinin ja Wienin filharmonikkoja.

New Yorkin filharmonikoilla ei ole ollut viime vuosina onnea kapellimestarivalinnoissaan, sillä sekä Alan Glibertin että Jaap van Zwedenin kaudet jäivät melko lyhyiksi, Zwedenin osalta vain yhteen kauteen. Orkesteri on ollut myös hieman syrjässä levymarkkinoilla. Nyt New Yorkissa toivotaan, että uusi, kokonaan remontoitu ja akustiikaltaan parantunut konserttisali David Geffen Hall saisi kurssin nousuun, sillä virtuositeetiltaan ja soinnin loistoltaan filharmonikot kuuluvat edelleen maailman kärkeen. Tällä kaudella myös huomattavan moni suomalainen –  Hannu LintuEsa-Pekka SalonenSusanna MälkkiDalia StasevskaKlaus Mäkelä ja Santtu-Matias Rouvali – on johtanut orkesteria.

 

Tuoreimmat uutiset