maanantai lokakuu 2. 2023

Emma Lapin kamariorkesterille, festivaalit toipuvat, Shani Müncheniin, yhteistyötä Kaliforniassa

Lapin kamariorkesterin taiteellinen menestystarina jatkuu.

John Storgårdsin johtama Lapin kamariorkesteri on saanut Klassinen Emma-palkinnon levystään, jolla kuullaan Hans Abrahamsenin teos Schnee. Da Capo -yhtiölle tehty levy on saanut loistavat arvostelut, ja se oli myös Rondon 4/2022 kuukauden cd.  ”Soitto tihkuu talven lumoa, kaamoksen alakuloa, pysäyttämätöntä liikettä ja hämmentävän määrän sävyjä. Lapin Kamariorkesteri rakentaa talvisen matkan mielen syvyyksiin”, kirjoitti Antti Häyrynen. Etno-Emman voitti Bergä Folk Project ja Vuoden Jazz -palkinnon Junnu Aaltonen ja Plop-trio. Muut palkinnonsaajat: emmagaala.fi

Finland Festivals (FF) on koonnut tilastot jäsenfestivaaliensa käyntimääristä vuonna 2022. Kaikkiaan 83 FF-ketjuun kuuluvalta taide- ja kulttuurifestivaalilta kerätyt tilastotiedot kertovat, että festivaalit toipuivat varsin hyvin poikkeusvuosista, mutta vielä ei kokonaan päästy takaisin ennen pandemiaa valinneisiin yleisömääriin. Jäsenfestivaaleilla myytiin vuonna 2022 pääsylippuja yhteensä 427 880 kappaletta. Eniten lippuja myytiin Savonlinnan oopperajuhlille (47 739). Kamarimusiikkifestivaaleista kärkeen nousi Kuhmon kamarimusiikki (20 314 lippua).

Lahav Shani on valittu Valeri Gergijevin seuraajaksi Münchenin filharmonikkojen ylikapellimestarina. Sopimus on viisivuotinen, ja se alkaa 2026. Tällöin päättyy Shanin sopimus Rotterdamin filharmonikkojen johdossa. Aukeneeko tästä jälleen uusi tilaisuus orkesterin päävierailijalle, kiinnityksiä hamunneelle Tarmo Peltokoskelle? Shani jatkaa myös Israelin filharmonikkojen johdossa.

Kalifornian kolmen suuren sinfoniaorkesterin ylikapellimestarit Esa-Pekka Salonen (San Francisco), Gustavo Dudamel (Los Angeles) ja Rafael Payare (Dan Diego) ovat lyöneet hynttyyt yhteen uuden festivaalin perustamiseksi. Sen nimenä on California Festival: A Celebration of new music. Tarkoituksena on tuoda esiin Kalifornian musiikin luovaa antia laajalla rintamalla, ja jo nyt mukaan on saatu yli 50 organisaatiota sinfoniaorkestereista kamariorkestereihin, jazzyhtyeisiin ja kuoroihin. Se järjestetään ensimmäisen kerran 3.–19. marraskuuta.

 

Tuoreimmat uutiset