lauantai huhtikuu 20. 2024

Esa-Pekka Salonen sai Polar-palkinnon ja vie RSO:n Salzburgiin

Esa-Pekka Saloselle Polar-palkinto on merkityksellinen myös siksi, että hän aloitti uransa Ruotsissa.

Esa-Pekka Salonen on saanut musiikin Nobel-palkintona tunnetun ruotsalaisen Polar-palkinnon. Hänen lisäkseen palkittiin yhdysvaltalainen tuottaja ja Chic-yhtyeen perustajajäsen Nile Rodgers.

Palkintoperusteluissa sanotaan Salosen tuoneen runsaasti uusi tuulia musiikkiin ja viitoittaneen näin tietä koko klassiselle musiikille.

Palkinnon myöntää Ruotsin kuninkaallinen musiikkiakatemia. Sen suuruus on miljoona kruunua eli runsaat 89 000 euroa. Palkinnon perusti vuonna 1989 Abba-yhtyeen manageri Stig ”Stikkan” Anderson. Palkinnon nimi juontaa juurensa Andersonin Polar-levy-yhtiöön, ja se myönnettiin ensimmäisen kerran vuonna 1992.

Muitakin Esa-Pekka Saloseen liittyviä uutisia tuli viime viikolla: kapellimestari vie Suomen Radion sinfoniaorkesterin Salzburgiin, jonka pääsiäisjuhlien residenssiorkesterina se on 2025. RSO esittää Salosen johdolla Musorgskin Hovanštšina -oopperan ja pitää kolme konserttia.

Herbert von Karajanin 1967 perustama Osterfestspiele Salzburg on vuosittain pidettävä, kymmenen päivää kestävä musiikkijuhla, jonka ohjelmistossa on oopperaa, orkesterikonsertteja ja kamarimusiikkia. Juhlien nykyinen johtaja Nikolaus Bachler on tuonut mukaan myös tanssia ja elektronista musiikkia. Nimikko-orkesterina 1967‒2012 toimi Berliinin filharmonikot. Vuosina 2013‒2022 orkesterina oli Christian Thielemannin johtama Dresdenin Staatskapelle, ja Berliinin filharmonikkojen on määrä palata juhlille jälleen 2026.

“Kolmena välivuotena festivaalilla vierailee joka vuosi uusi huippuorkesteri”, kertoo Nikolaus Bachler. Viime vuonna orkesteri oli Andris Nelsonsin johtama Leipzigin Gewandhausorchester, tänä vuonna se on Antonio Pappanon johdolla esiintyvä Accademia Nazionale di Santa Cecilia.

”Olen erityisen iloinen voidessani toivottaa Pohjoismaiden merkittävimmän orkesterin, Radion sinfoniaorkesterin ensimmäistä kertaa tervetulleeksi festivaalillemme. Orkesterin äärimmilleen hiottu, loistelias sointi ja pitkäaikainen yhteistyö Esa-Pekka Salosen kanssa tekevät RSO:sta ihanteellisen esiintyjän toteuttamaan festivaalin jännittävää ohjelmaa vuonna 2025”, Blacher sanoo tiedotteessa.

Myös Esa-Pekka Salonen iloitsee tulevasta yhteistyöstä. “Olen onnellinen, että orkesterina on RSO, joka on ensimmäinen ammattiorkesteri, jota olen koskaan johtanut. Ilolla ja ylpeydellä olen seurannut, miten orkesterista on kehittynyt maailmanluokan yhtye.”

 

Tuoreimmat uutiset