tiistai kesäkuu 18. 2024

Festivaaleja Espoossa, Kauniaisissa ja Pietarsaaressa

Pietarsaaren RUSK -festivaalin uutena taiteellisena johtajana toimii kapellimestari Anna-Maria Helsing. © TAGE RÖNNQVIST

 

Kauniaisten musiikkijuhlien (28.10–7.11.) ohjelma on saanut otsikokseen Paluu tulevaisuuteen. Jan Söderblomin suunnitteleman tapahtuman aloittaa Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri (kts. ohjelma ohesta). Lauluyhtye Rajaton esiintyy Jaakko ja Pekka Kuusiston kanssa ilmastoteemaisessa konsertissa, ja Tulevaisuuden tekijät -sarjassa esittäytyvät ILOA- ja Briosa-kvartetit Faurén Requiem omistetaan koronapandemian uhreille, ja Kreeta-Maria Kentala ja Joonas Ahonen soittavat mm. Beethovenia aikalaissoittimin. Bravade-nokkahuilukvartetti vie säveltäjänaisten matkassa keskiaikaisista luostareista nykyaikaan.

PianoEspoo (4.–14.11.) puolestaan viettää 30-vuotisjuhliaan teemalla Sota ja rauha, usko ja rakkaus. Ulkomaisena pianistivieraana on Nikolai Luganski ja kvartettivieraana Brentano-kvartetti. Kvartetin seuraan liittyy useita suomalaisia pianisteja, festivaalien taiteellinen johtaja Paavali Jumppanen, Ossi Tanner, Emil Holmström ja Tuija Hakkila. Kirill Kozlovski, Johannes Piirto ja Juho Pohjonen soittavat Prokofjevin sotasonaatit, ja Eero Heinonen paneutuu Lisztiin. Lasten ja nuorten kansainvälinen Tapiola-pianokilpailu järjestetään festivaalin yhteydessä.

Pietarsaaren RUSK-festivaali esittää 23.–27.11. vuodella siirtyneen ohjelmansa, joka rakentuu kahden vastakohtaisen teeman, minimalismin ja virtuositeetin varaan. Uusi taiteellinen johtaja, kapellimestari Anna-Maria Helsing näkee minimalismissa mahdollisuuden lähentyä myös nuorta yleisöä. Vuoden säveltäjänä on Juhani Nuorvala, jolta kuullaan kolme kantaesitystä.

 

Tuoreimmat uutiset