tiistai huhtikuu 23. 2024

Gustavo Dudamel silmätikkuna Venezuelassa – kiertue peruutettu, presidentti ”varoittelee”

Gustavo Dudamel esiintymässä Venezuelan Simón Bolívar Symphony Orchestra kanssa.

Venezuelan kriisi tihenee. Nyt kapellimestari Gustavo Dudamel, yksi Venezuelan tärkeimmistä vientituotteista on joutunut maansa hallituksen tähtäimeen.

Toukokuussa 2017 Gustavo Dudamel kritisoi ensimmäistä kertaa Venezuelan hallitusta ja presidentti Nicolas Maduroa. Tällöin vasta 18-vuotias alttoviulisti, Venezuelan musiikkikasvatusihmeen El Sisteman kasvatti Armando Cañizales ammuttiin kuoliaaksi Maduroa vastustavan protestin aikana Caracasissa. Cañizales oli käyttäytynyt tällöin 36 kuolonuhria vaatineissa protesteissa rauhanomaisesti. Dudamel kritisoi Maduroa protestien väkivaltaisesta tukahduttamisesta ja omisti konsertin Cañizalesin muistolle.

”Vaadin heti tasavallan presidenttiä ja hallitusta oikaisemaan virheensä ja kuuntelemaan Venezuelan kansan ääntä”, Dudamel kirjoitti kannanotossa Facebook-sivullaan 4. toukokuuta.

Televisiolähetyksessä 18. elokuuta Maduro vastasi Dudamelia ruudun takaa puhutellen: ”Toivottavasti Jumala antaa teille anteeksi.”

”Tervetuloa politiikkaan, Gustavo Dudamel. Mutta toimikaa eettisin tavoin, älkääkä harhaluuloisesti ryhtykö hyökkäämään tämän kauniin nuorten liikkeen arkkitehtejä vastaan”, Maduro lausui viitaten hallintoonsa, joka on pitänyt El Sistemaa kontrollissaan vuodesta 2010 lähtien.

Protesteissa Maduroa vastaan vuonna 2014 Dudamel tuki vielä presidenttiä lausunnoillaan, ja sai tästä voimakasta kritiikkiä. Cañizalesin väkivaltainen kuolema muutti kuitenkin asian. Viime heinäkuussa lausunnossaan amerikkalaisen televisiokanava CBS:n 60 Minutes Overtime -ohjelmaan Dudamel kirjoitti:

”Mikään ei oikeuta Venezuelan verenvuodatusta, joten nostan ääneni väkivaltaa ja alistamista vastaan. Ihmisten ainoat aseet ovat työkalut, joilla voi muokata oman tulevaisuutensa: soittimet, siveltimet, kirjat, eli lyhyesti sanottuna ihmismielen korkeimmat ilmaisijat. Sydäntäni särkee Venezuelan vuoksi, varsinkin niinä hetkinä, jolloin saan tietää, että arvokas elämä on menetetty. Ymmärrän ja tuen sitä, että El Sisteman muusikot ilmaisevat kansalaisina itseään rauhanomaisesti ja demokraattisesti.”

Venezuela on sittemmin ajautunut sekasorron partaalle. Pian Maduron lausunnon jälkeen presidentin hallinto peruutti Dudamelin ja Venezuelan nuoriso-orkesterin syyskuisen USA:n kiertueen. Dudamel on vahvistanut asian.

”Jatkamme soittamista ja taistelemista paremman Venezuelan ja paremman maailman eteen”, Dudamel kirjoitti Facebook-sivullaan eilen 21. elokuuta.

 

Muokkaus: Linkki lisätty Nicolas Maduron lausuntoon 22.8.2017 klo 12.19.

Tuoreimmat uutiset