tiistai toukokuu 14. 2024

Hyytävää musiikkia

Terje Isungset
Terje Isungset soittimineen. Kuva: Emilie Holba

Talvi-ANTI -festivaali saa mielenkiintoisen musiikkivierailijan, kun norjalainen Ice Music -konsepti konsertoi helmikuussa Kuopiossa. Konsepti yhdistää jäänrakentajat ja muusikot konserttiin jäästä tehtyjen soitinten avulla.

Konseptin kärkimies, jazzmuusikko Terje Isungset aloitti työnsä jääsoitinten parissa vuonna 1999, kun häneltä pyydettiin teosta Lillehammerin talvifestivaalille. Hän oli aikaisemminkin käyttänyt musiikin teossa puun, kivien ja metallin avulla muodostettuja ääniä. Jää oli kuitenkin vasta Isungsetin haaveissa ennen Lillehammerin konserttia, jossa hyödynnettiin jäätynyttä vesiputousta soittimena.

Jää on kuitenkin rakennuselementtinä monimutkaisempi kuin monet muut. Artisti tekee itse omat soittimensa, jotka eivät kestä muodossaan loputtomiin. Soittimen parasta ennen -päiväyksen mentyä Isungset joutuu aina tekemään uuden.

Kun lämpötila lähestyy miinusasteista kohti nollaa, niin jään ääniala pikkuhiljaa kapenee yhä vähemmän resonoivien ylä- ja alaäänien myötä. Vain noin kymmenesosa rakennukseen tarkoitetuista jääpaloista myös soi hyvin, mikä on Isungsetistä mielenkiintoista.

Ice Music -konsepti on käynyt Suomessa konsertoimassa aiemmin muun muassa Oulussa vuonna 2012.

Konseptin avoimet ilmaiskonsertit järjestetään Kuopion torilla 24.2. kello 19 ja Tahkolla ravintola Piazzan kulmalla 25.2. kello 17.

Jääpuhaltimien, -lyömä- ja -jousisoitinten valmistusta voi seurata Kuopion torilla tiistaina 23.2. kello 11–17 ja keskiviikkona 24.2. kello 11–16.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Savon Sanomat.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Tuoreimmat uutiset