perjantai toukokuu 3. 2024

Joroisten Musiikkipäivät tarjoilevat laajan tyylisuuntakattauksen

Teatro Productions tuo ”Kaipuun syleilystä autuuden valoon” –Wagner-tuotantonsa Varkauteen ja Rantasalmelle. Kuva: Teatro Productions Oy

Huomenna 20.7. alkavat Joroisten Musiikkipäivät kuuluvat kotimaan festivaalien joukossa vähemmistöön: ohjelmistossa on melko tasaisesti sekä klassista musiikkia että populaarimusiikkia.

”Kävijäkokemuksen rinnalla toinen tärkeä tekijä tapahtuman menestyksen kannalta on omaleimaisuus, erilaisuus[, ja] Joroisten Musiikkipäiviä voi monesta syystä kuvata omaleimaiseksi ja erilaiseksi musiikkitapahtumaksi”, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja ja tuottaja Jan Hultin terveisissään. Vuonna 1977 perustettu festivaali levittäytyy nimestään huolimatta myös Joroisia ympäröivään viiteen kuntaan (Leppävirta, Varkaus, Rantasalmi, Juva, Pieksämäki). Konserttipaikat vaihtelevat kirkoista klubeihin ja kartanoista areenoihin. Välimatkojen vaikeuden kaventamiseksi on festivaaleille myynnissä myös sekä koko 10 päivän konsertit kattava yhteislippu että viikonloppulippuja.

Festivaalin avajaispäivänä kuullan lastenmusiikkiorkesteri Loiskista Leppävirralla ja heti seuraavana päivänä sekä Varkaudessa että Joroisissa. Perjantaina duetoivat sellisti Marko Ylönen ja pianisti Anastasia Injushina sekä bassolaulaja Giorgi Kirof ja pianisti Kristian Attila. Lauantaina voi Leppävirran kirkossa kuulla Carlo Torlontanon soitantaa lähes kuusimetrisellä alppitorvella sekä Teatro Productionsin tuottaman ja Ville Saukkosen ohjaaman Wagner-musiikkidraaman Kaipuun syleilystä autuuden valoon, jossa yhdistyvät Wesendonck-laulut ja Valkyyria-oopperan ensimmäinen näytös. Myös ensimmäinen popkonsertti kuullaan lauantaina, kun Aikakone ja Maija Vilkkumaa esiintyvät Joroisissa.

Myöhemmässä Musiikkipäivien ohjelmassa on tiedossa muun muassa kiinalainen Rococo-pianotrio, operettiesitys Hôtel Paris, blueskitaristi Erja Lyytinen, flamencoa, rockyhtye Saimaa ja oopperakaraoken SM-kilpailut.

Tuoreimmat uutiset