perjantai toukokuu 3. 2024

Muusikko-säveltäjä Sanna Salmenkallio sai Duodecimin kulttuuripalkinnon

Sanna Salmenkallio © Pietari Purovaara

Suomen lääkäriseura Duodecim on myöntänyt joka toinen vuosi jaettavan kulttuuripalkinnon viulisti, säveltäjä, äänisuunnittelija ja yhteisöteatteriaktiivi Sanna Salmenkalliolle. Duodecimin tiedotteen mukaan Salmenkallio ”palkitaan hänen moninaisista töistään, joiden tarkoituksena on antaa eriarvoisista lähtökohdista tuleville ihmisille tilaisuus itsensä ilmaisemiseen sekä tasa-arvoiseen nähdyksi ja kuulluksi tulemiseen taiteen keinoin”.

”Päätimme palkita Salmenkallion, sillä hän tekee tärkeää jälkityötä syrjäytymisen ehkäisemisen puolesta. Hän on korkean luokan taiteilija, jonka taiteessa ihmiset voivat kohdata toisensa yhdenvertaisina, vaikka lähtökohdat olisivat eriarvoiset”, kertoo tiedotteessa Duodecimin hallituksen puheenjohtaja Leo Niskanen.

Salmenkallio (s. 1966) on opiskellut Sibelius-Akatemiassa ja täydentänyt opintojaan sekä Teatterikorkeakoulussa että Kuvataideakatemiassa. Hänet tunnetaan tuotteliaana teatteri- ja elokuvasäveltäjänä, ja on voittanut parhaan elokuvamusiikin Jussi-palkinnon elokuvista Melancholian 3 huonetta (2005) sekä Eedenistä pohjoiseen (2015). Salmenkallio on myös ollut tekemässä sosiaalisesti tiedostavia ja osallistavia projekteja, kuten yhteistyötä pakolaistaiteilijoiden kanssa, ihmisoikeuksien puolestapuhumista Kansallisteatterin Toinen koti -projektissa sekä itseilmaisun tarjoamista vankilasta vapautuville ja vapautuneille Porttiteatterissa, jonka toinen taiteellinen vastaava hän on. Duodecimin palkintoperusteet alleviivaavat etenkin Porttiteatterin psyykkistä ja fyysistä terveyttä edistäviä vaikutuksia.

”Salmenkalliolla on vahva sosiaalinen omatunto, hän työskentele taiteen parissa ihmisten auttamiseksi ja vie taidetta lähelle sairaita ja syrjäytymisvaarassa olevia ihmisiä”, kuvailee Niskanen.

10 000 euron kulttuuripalkinto jaetaan henkilölle tai työryhmälle, joka on työllään merkittävästi edistänyt terveyden, sairauden ja kulttuurin keskinäisen yhteyden ymmärtämistä. Aiempia palkittuja ovat olleet mm. Lapinlahden Lähde, Sairaan Hyvä Filmifestivaali, Sairaalaklovnit Ry, näyttelijä, ohjaaja Kari Heiskanen, kirjailija, lääkäri Claes Andersson, taiteilija Rafael Wardi, valokuvaaja Miina Savolainen ja näyttelijä Jussi Lehtonen.

Tuoreimmat uutiset