perjantai toukokuu 3. 2024

Hämeenkyrön FEStiwaaleilla tarjolla monikanavaoopperaa

Vanha Sillanpää (Sauli Tiilikainen) kuoron keskellä, takana hoitaja (Päivi Nisula). © Mikko Auerniitty

Hämeenkyrön FEStiwaalit alkavat huomenna 21.7. Sillanpää-oopperan uusintatuotannolla Myllykolun kesäteatterissa. Nobel-palkitun kirjailija Frans Emil Sillanpään (1888-1964) elämästä kertova ooppera sai ensi-iltansa viime kesänä samoissa maisemissa. Seppo Pohjolan säveltämää, Panu Rajalan käsikirjoittamaa ja Marco Bjurströmin ohjaamaa oopperaa esitetään kymmenen näytöksen verran aina 2.8. saakka.

Kiintoisa seikka on, että TampereRaw-yhtyeen musiikki on etukäteen äänitetty Petri Komulaisen johdolla, mutta miksataan joka kerta erikseen paikan päällä ja toistetaan yleisölle kahdeksankanavaisena surroundina. ”Tässä tapauksessa musiikki ei ole valmis soiva raita, vaan jokaisen instrumentin voimakkuus ja sijainti on erikseen säädettävissä. Jokainen esitys on aina hieman omanlaisensa”, kertoo äänisuunnittelija Tomi Pietilä. ”Laulun sanojen selkeys selittyy osin sillä, että äänentoistolla ei tarvitse kilpailla orkesterimontusta tulevan äänen kanssa.” Oopperan päärooleissa nähdään baritonit Sauli Tiilikainen ja Waltteri Torikka sekä sopraano Helena Juntunen.

Sillanpää-oopperan ohella FEStiwaalit tarjoavat kolme muuta konserttia. Torstaina 26.7. Arja Koriseva esiintyy Myllykolun kesäteatterilla Lauluja ja ajatuksia elämästä -konsertissa piano- ja huilusäestyksellä. Maanantaina 30.7. muistetaan laulu-, kamari- ja teatterimusiikilla säveltäjä Toivo Kuulaa, jonka kuolemasta on tänä vuonna tullut kuluneeksi sata vuotta. Solisteina toimivat Kaisa Ranta ja Waltteri Torikka. Päätöskonsertissa 4. elokuuta ovat päätähtinä kroatialainen mezzosopraano Ivana Srbljan ja brittiläinen tenori Samuel Furness. Ohjelmisto koostuu kuuluisista aarioista ja oopperakohtauksista.

Tuoreimmat uutiset