perjantai toukokuu 3. 2024

Meidän Festivaali käynnistyy sunnuntaina Tuusulanjärven rannoilla

Elifantree (Pauli Lyytinen, Anni Elif Egecioglu, Olavi Louhivuori) on toinen Meidän Festivaalin residenssiyhtyeistä. © Janne Räikkönen

Poikkitaiteellisista toteutuksistaan, musiikkityylien luontevasta yhdistelemisestä ja asiantuntijapuheenvuoroistaan tunnettu Meidän festivaali alkaa 22. kerran Tuusulanjärven rannoilla, levittäytyen Tuusulan kunnan ja Järvenpään kaupungin alueille. Viulisti Pekka Kuusisto on viimeistä kertaa festivaalin taiteellisena johtajana, siirtäen pestin Kamus-kvartetille.

22.-28.7. järjestettävän festivaalin teemana on Sielu. ”Silloin tällöin tavataan sanoa että jokin taiteessa on sielukasta – että joku vaikkapa soittaa ja laulaa sielukkaasti, tai että näyttelijällä on sielukkaat kasvot. Herää kysymys mittatikusta, ja hyvä niin. Viime syksynä luin artikkelin jossa kerrottiin säveltäjän valuttaneen koko sielunsa viimeisimpään teokseensa. Lause jäi pyörimään päähän, se oli hauska, yliampuva ja aseistariisuva. Näin löytyi festivaaliviikon teema”, kuvailee Kuusisto ohjelmaesittelyssään. Päiväkohtaisia teemoja ovat lisäksi (sunnuntaista lauantaihin) Lääkkeet, Eläimet ja kasvit, Koneet I, Esitysperinne, Usko, Koneet II ja Laumasielu.

Tematiikkoihin sopien esitykset yhdistelevät raikkaasti tyylejä ja taiteita. Esimerkiksi sunnuntaina yksi konserteista yhdistelee niin Joonas Ahosen esittämiä Ligetin etydejä, Kuusiston tulkitsemaa Nico Muhlya kuin rumpali Olavi Louhivuoren free-improvisaatiota. Tiistaina samaan konserttiin mahtuvat niin Kuusiston ja Maria Ylipään versiot Aviciin eli keväällä edesmenneen Tim Berglingin kappaleista kuin Kamus-kvartetin esittämä Esa-Pekka Salosen Homunculus. Keskiviikkona voi kuulla sekä pop-laulaja Ellinooraa kappaleidensa kamariversioita esittämässä, että hiljattain Bachia ja kaustislaista perinnettä yhdistellyttä viulisti Kreeta-Maria Kentalaa yhdessä pianisti Ingfrid Breie Nyhusin kanssa. Perjantaina kantaesitetään Tytti Arolan tilausteos festivaalille samassa konsertissa Nadya Peekin ja Marko Ahtisaaren elektronisen Construction-duon kanssa, ja lauantaina festivaaliresidenssissä olevat Tölöläb– ja Elifantree-yhtyeet esittävät yhdessä festivaalin aikana syntynyttä musiikkia.

Muusikkojen sekaan on ripoteltu teeman mukaisia asiantuntijapuheenvuoroja, joita tarjoilevat muun muassa aivotutkijat Mona Moisala ja Minna Huotilainen, biologi Barbara Class, jääkiekkovalmentaja Alpo Suhonen, kirjailija Pauliina Rauhala, syöpätutkija Suvi Savola ja kasvitieteilijä Seppo Vuokko.

Tuusulanjärven kamarimusiikkina perustettu festivaali on toiminut vuodesta 1997. Järvenpään Sibelius-seura ry:n järjestämä Meidän Festivaali on palkittu Finland Festivalsin Vuoden festivaalina 2011 sekä musiikin valtionpalkinnolla 2013.

Tuoreimmat uutiset