torstai toukokuu 16. 2024

Kaija Saariaholta ja kuvataiteilija Raija Malkalta yhteinen teos Amos Rexiin

Raija Malka ja Kaija Saariaho. © Sofia Okkonen / Amos Rex

Taidemuseo Amos Rexissä aukeaa 12.5. kuvataiteilija Raija Malkan ja säveltäjä Kaija Saariahon yhteistaideteos Blick. Näyttelyssä kuljetaan Saariahon ääniteoksen ja Malkan installaatioiden keskellä. Teoksen tuoleille ja portaille saa istua ja syventyä rauhassa teoksen maailmaan. Näyttely on avoinna 22.8. saakka.

Malkan ja Saariahon ensimmäinen yhteisnäyttely Neito ja yksisarvinen pidettiin Pariisissa vuonna 1993, ja he ovat tehneet sen jälkeen yhdeksän muuta hanketta, näyttelyä ja näyttämösovitusta.

“Välimatkat tärkeisiin ihmisiin, paikkoihin ja muistoihin ovat henkisesti mukana tämän näyttelyn musiikissa, joka sai alkunsa sävellyksestäni Stilleben. Nostalgia on ollut läsnä elämässäni siitä lähtien kun muutin Suomesta. Jaamme tämän tunteen Raijan kanssa, myös suhteessa toisiimme: mehän asuimme yhtä aikaa Pariisissa kuusi vuotta, ja myös työskentelimme usein yhdessä,” Saariaho kertoo.

“Instaallationi Blick syntyi Stillebenin maailmasta ja sen nostalgisesta perusvireestä. Kuitenkin työskentelyni Amos Rexin tilan kanssa toi sitten mukaan uudet osat teokseen: Utopie, Warten ja Menschen. Näihin Kaija sävelsi uutta musiikkia. Yhteistyömme on kuin pelaamista, pallo liikkuu edestakaisin,” Malka kuvailee.

Tuoreimmat uutiset