maanantai kesäkuu 17. 2024

Oulu Sinfonian ylikapellimestariksi Rumon Gamba

Rumon Gamba © Harri Tarvainen

Oulu Sinfonian tulevaksi ylikapellimestariksi on valittu brittiläinen Rumon Gamba. Hän aloittaa kolmivuotisen kautensa vuoden lisäoptiolla poikkeuksellisesti tammikuussa 2022. Orkesterin taiteelliseksi partneriksi on valittu kapellimestari, säveltäjä ja viulisti Jaakko Kuusisto.

Kautensa kesällä päättävää Johannes Gustavssonia seuraava Gamba (s. 1972) on toiminut Islannin sinfoniaorkesterin, Aalborgin sinfoniaorkesterin ja Norrlannin oopperan ylikapellimestarina. Hän on ollut kahdesti Grammy-ehdokkaana levytyksistään Chandos-merkille. Gamba on vieraillut kolmesti johtamassa Oulu Sinfoniaa, ja johtaa ylikapellimestarina orkesteria vähintään kahdeksan viikkoa vuodessa.

“Tietenkin haluan tutkia sellaista ohjelmistoa, jota orkesteri ei ole viime vuosina soittanut. Minulla on todella laaja musiikkimaku, ja toivonkin pystyväni rakentamaan mielenkiintoisia ohjelmia, jotka vievät niin orkesterin, yleisön kuin minutkin kiehtoville matkoille. Olen äänittänyt esimerkiksi useita elokuvamusiikin teoksia monilta tunnetuilta konserttimusiikin säveltäjiltä. Sieltä löytyy varmasti musiikkia, joka toimii hyvin tai jopa paremmin ilman liikkuvaa kuvaa. Suurimmat säveltäjät ovat hyvin monipuolisia, kuten mielestäni parhaat orkesteritkin, ja yleisö. Haluan tilanteen, jossa kukaan ei raaski jättää yhtäkään konserttia väliin”, Gamba kertoo orkesterin tiedotteessa.

Tuleva päävierailija Jaakko Kuusisto on toiminut orkesterin päävierailijana vuosina 2005–2009 ja johtanut orkesteria sittemmin säännöllisesti. Kuusisto toimii tällä hetkellä Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestarina kesään 2023 ulottuvalla sopimuksella.

Tuoreimmat uutiset