perjantai syyskuu 22. 2023

Kaija Saariahosta Suomen Säveltäjät ry:n kunniajäsen, La Passion de Simone kruunaa juhlavuoden

Säveltäjä Kaija Saariaho on kutsuttu Suomen Säveltäjät ry:n kunniajäseneksi ensimmäisenä naisena koskaan. Saariahon juhlavuoden kruunaavat La Passion de Simone -oratorion esitykset joulukuun lopussa.© Maarit Kytöharju

Suomen Säveltäjät ry on kutsunut Kaija Saariahon kunniajäsenekseen Jean Sibeliuksen ja suomalaisen musiikin päivänä, eilen 8. joulukuuta. 

Kaija Saariaho on ensimmäinen nainen kunniajäsenten joukossa.Suomen Säveltäjien ensimmäinen kunniajäsen oli Jean Sibelius yhdistyksen perustamisvuonna 1945. Vuosikymmenten kuluessa kunniajäseniä on kutsuttu yhteensä 22.

Suomen Säveltäjät ry on säveltäjien taiteilijajärjestö, joka edistää suomalaista luovaa säveltaidetta sekä valvoo ja tukee säveltäjien taiteellisia, ammatillisia ja taloudellisia etuja sekä yhteiskunnallista arvostusta. Yhdistyksen tavoite on, että Suomen säveltäjillä on hyvät edellytykset harjoittaa ammattiaan ja että elävien säveltäjien asema taidemusiikissa vahvistuu.

La Passion de Simone juhlavuoden kruununa

Saariahon juhlavuoden kruunaavat Musiikkitalossa nähtävät La Passion de Simone -oratorion kaksi esitystä 29.-30. joulukuuta. 

”Pidän edelleen La Passion de Simonea itselleni tärkeimpänä näyttämöteoksena. Muut oopperani ovat saaneet enemmän suosiota, mutta tämän teoksen tinkimättömyys ja lempeys on syvällisin ja läpikuultavin asia jota haluan maailmaan välittää”, Saariaho kertoo tiedotteessa.

Oratorio pohjautuu ranskalaisfilosofi Simone Weilin (1909–1943) ajatuksiin ja elämään. Muodoltaan Bachin passioiden innoittama oratorio voidaan kokea kollektiivisena myötäelämisen meditaationa, johon johdattavat sopraano Sayuri Araida, näyttelijä Isabelle Seleskovitch sekä vokaalikvartetti. 
 
Lavalla nähdään pariisilaislähtöisen musiikkiteatteriryhmän La Chambre aux échos’n esiintyjien lisäksi suomalainen kamariorkesteri Avanti!. Kapellimestarina esityksissä toimii ranskalainen Clément Mao-Takacs, joka johti muun muassa tämän syksyn Innocence-menestysoopperan esitykset Suomen Kansallisoopperassa. Oratorion näyttämöohjauksesta vastaa Aleksi Barrière. Esitykset tuottaa Teatro Productions Oy.

STT / Suomen Säveltäjät ry

Tuoreimmat uutiset