lauantai toukokuu 18. 2024

Kapellimestari Erkki Pullinen (1939–2020) teki merkittävän työn suomalaisen kuoromusiikin puolesta

Kapellimestari Erkki Pullinen oli arvostettu suomalaisissa kuoropiireissä. Taiteellisen työnsä lisäksi hän mm. käänsi uransa aikana merkittävän määrän eurooppalaista laulukirjallisuutta suomeksi.

Kapellimestari ja kuoronjohtaja Erkki Pullinen (1939–2020) kuoli pitkällisen sairastelun jälkeen 80-vuotiaana 25. maaliskuuta Helsingissä, kertovat Helsingin Sanomissa tänään julkaistun muistokirjoituksen kirjoittajat, Pullisen pitkäaikaiset ystävät Reijo Pajamo, Matti Hyökki ja Markku Kilpiö. Pullinen oli syntynyt Viipurissa 27. huhtikuuta 1939.

Pullinen oli arvostettu ja monipuolinen kuoronjohtaja. Hän johti mm. Wiipurilaisen Osakunnan Laulajia yli 30 vuoden ajan vuosina 1968–2001. Lisäksi hän toimi Sekakuoroliiton taiteellisena johtajana vuodet 1992–2001.

Talvisodan syttyessä Pullisen perhe muutti Hollolaan, ja Pullinen kirjoittikin ylioppilaaksi Lahden lyseosta vuonna 1957. Musiikkiopintonsa Pullinen aloitti Viipurin musiikkiopistossa (nyk. Lahden konservatorio). Sibelius-Akatemiassa hän opiskeli orkesterinjohtoa kapellimestari Jorma Panulan johdolla. Lisäksi Pullinen kävi pianotunneilla Liisa Pohjolalla ja opiskeli kuoronjohtoa Harald Andersénin opastuksella. Orkesterinjohdon diplomitutkinnon hän suoritti vuonna 1973.

Entisessä opinahjossaan Sibelius-Akatemiassa Pullinen työskenteli 1970-luvulta lähtien aluksi sihteerinä ja myöhemmin myös kuoronjohdon, soitinopin sekä partituurisoiton opettajana. Hän toimi myös Uuden Suomen ja Etelä-Suomen Sanomien musiikkikriitikkona, suomensi merkittävän määrän eurooppalaista laulukirjallisuutta sekä julkaisi musiikkiaiheisia tietokirjoja. Lisäksi Pullisen toimitustyöryhmän johdolla Sulasol julkaisi säveltäjä Yrjö Kilpisen jäämistöstä yli 300 laulua.

Työstään suomalaisen kuoromusiikin puolesta Pullinen valittiin useiden seurojen kunniajäseneksi.

Tuoreimmat uutiset