maanantai toukokuu 6. 2024

Kaukainen rakkaus sai loistoarvostelut

l'amour de loin, kuva ken howard, metropolitan opera
Kaukaisen rakkauden pääosissa Metropolitanissa laulavat bassobaritoni Eric Owens ja sopraano Susanna Phillips. Kuva: Ken Howard/Metropolitan Opera

Oopperan ensiesitys Metropolitanissa on ollut menestys, mutta tuotanto on saanut myös hienoista kritiikkiä.

Säveltäjä Kaija Saariahon ooppera Kaukainen rakkaus (L’amour de loin) on kerännyt hyviä arvosteluja debyytillään Metropolitan Operassa, New Yorkissa.

Kulttuurisivusto Vulture kutsuu oopperaa ”kirjavan kauniiksi” kehuen vuolaasti sekä Saariahoa että oopperan johtavaa Susanna Mälkkiä.

”Saariaho on tehnyt musiikista syvällisen eksoottista, ei tuomalla esiin itämaisen matkamuistokaupan tai käärmemäisiä bysanttilaisia asteikkoja, vaan kutomalla vihjeineen unien kudoksen, joka herättää kadonneita horisontteja missä tahansa sen kuuleekin”, kirjoittaa Justin Davidson.

”Susanna Mälkki kerää musiikin aallokot ja pohjavireet poseidonmaisin voimin. Ensimmäisessä Met-produktiossaan – kuten New Yorkin filharmonikoiden viime vuoden debyytissään – hän todistaa olevansa korvaamaton ihme, saamalla mutkikkaasta partituurista esiin kirkkautta ja loistavuutta.”

Wall Street Journalin Heidi Waleson kiittää muun muassa Metropolitanin orkesteria ja Mälkin asiantuntevaa johtoa sekä sitä, miten Saariaho kuvaa musiikillaan hahmojen psykologisia ja emotionaalisia mielenliikkeitä.

Produktio ei silti ole saanut aivan pelkkää ylistystä. Taide- ja viihdesivusto ZEALnycin päätoimittaja Mark McLaren kehuu pääosakaksikko Eric Owensia ja Susanna Phillipsiä, mutta kritisoi ohjaaja Robert Lepagen ratkaisuja. McLaren muun muassa arvioi, että esiintyjille on annettu aivan liian vähän liikkumatilaa oopperan jättimäisellä lavalla. Saariahon ja Mälkin suorituksiin McLaren ei puutu.

New York Times muistuttaa, että ooppera on ensimmäinen naisen säveltämä ooppera Metropolitanissa sitten vuoden 1903, ja Mälkki on vasta neljäs naiskapellimestari, joka vierailee kyseisessä oopperatalossa johtamassa.

”Viimeisten suosionosoitusten aikana tapahtui jotain, mitä ei ole koskaan tapahtunut Metin lavalla: naiskapellimestari ja naissäveltäjä onnittelivat toisiaan lämpimällä halauksella”, kirjoittaa arvostelija Anthony Tommasini. Etenkin Mälkki saa Tommasinilta ylistävät kehut.

”Produktiolla on onni saada vaikuttava Mälkki johtajaksi. Hän on erinomainen piirtämään humisevia, raivokkaita riffejä ja ohikiitäviä ostinatoja, jotka väreilevät läpi musiikin. Metin täytyy saada hänet takaisin niin usein kuin mahdollista.”

Tuoreimmat uutiset