Kaustislainen viulunsoitto ehdokkaaksi Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon

 

Opetus- ja kulttuuriministeriö on valinnut kaustislaisen viulunsoiton ehdokkaaksi suomalaisesta perinneilmiöstä, joita lähdetään valmistelemaan ehdolle Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Toisena ehdokkaana listalle on suomalainen saunakulttuuri.

Näppäriyhtye Kaustisen kansanmusiikkifestivaaleilla. © Pro Kaustinen ry

”Kaustislainen viulunsoitto on elänyt paikallisessa yhteisössä vuosisatoja sukupolvelta toiselle muistinvaraisesti välittyen. Perinne on hyvin elinvoimainen moninaisten onnistuneiden suojelutoimenpiteiden ansiosta. Perinnettä uudistetaan jatkuvasti luovalla tavalla ja siihen osallistuvat kaikenikäiset ihmiset. Viulunsoittometodin osalta se toimii myös hyvänä esimerkkinä kulttuurisesta käytännöstä avoimessa ja demokraattisessa yhteiskunnassa. Toiminnan lähtökohtana on kautta vuosikymmenten ollut osallisuus, joka on kuvattu hakemuksessa läpäisevästi. Ilmiön vahvuutena on kasvu paikallisperinteestä valtakunnalliseksi ja kansainvälisestikin tunnustetuksi toiminnaksi, joka voisi toimia mallina myös muille maille”, on Opetus- ja kulttuuriministeriön asiantuntijaryhmä arvioinut hakemusta.

Kaustisen hakemuksen takana ovat olleet Kaustisen Nuorisoseura, Kaustisen Näppärit, Kaustisen Pelimanniyhdistys, Kansanmusiikki-instituutti, Kansanmusiikkijuhlia järjestävä Pro Kaustinen ry sekä Kaustisen kunta ja Suomen kansanmusiikkiliitto. Kansanmusiikki-instituutti on myös ehdolla ensimmäiseksi suomalaiseksi Unescon aineettoman kulttuuriperinnön asiantuntijajärjestöksi. Valinta vahvistettaneen kesäkuun ensimmäisellä viikolla.

Aineeton kulttuuriperintö on määritelmän mukaan elävää perintöä, joka on läsnä ihmisten arjessa ja yltää kaikkialle ihmisen toiminnan muotoihin. Se voi olla esimerkiksi suullista perinnettä, esittävää taidetta, juhlia ja tapoja, käsityötaitoja tai luontoa ja maailmankaikkeutta koskevia tietoja ja taitoja. Ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luettelo sisältää musiikin alueelta mm. argentiinalaisen tangon, meksikolaisen mariachi-musiikin ja setukaisten lauluperinteen.

Korjaus 5.6.2018: Sitaatti peräisin hakemuksia arvioineelta Opetus- ja kulttuuriministeriön asiantuntijaryhmältä, ei kaustislaiselta hakemustyöryhmältä.

Edellinen artikkeliKainuun Sanomat: Hollantilainen Daniel Cajanus –ooppera Kainuuseen 2019
Seuraava artikkeliVain sekakuorosarjassa ruuhkaa Vocal Espoon kuorosävellysfinaalissa