maanantai kesäkuu 27. 2022

Koronasulku siirtää oopperoita – "Tilanne on suuri pettymys"

Opera Boxin Akhnatenin faaraona esiintyy kontratenori Zoltan Darago. Upea kultapuku on Joona Huotarin suunnittelema. Kauden suurtapaus odottaa edelleen ensi-iltaansa, joka on siirtynyt jo kolmeen kertaan.  Kuva: Markku Pihlaja

Tammikuu olisi ollut vilkasta oopperoiden ensi-iltojen aikaa, mutta koronapassin jäädyttämisen myötä järjestäjät joutuvat etsimään uusia päivämääriä. Viivästyvää esiin pääsyään odottelee nyt viisi uutta tuotantoa: Kansallisoopperan Billy Budd, Vaasan Cosi fan tutte, Kuopion Minnan taivas, Jyväskylän Viimeiset kiusaukset ja Opera Boxin Akhnaten.
Kuopion oopperakevään odotetulle tapaukselle, Jukka Linkolan säveltämälle, Minna Canthin elämään perustuvalle Minnan taivas -uutuudelle ei ole vielä ilmoitettu uusia esityspäiviä. Työryhmälle tilanne on suuri pettymys: ”Harmillista, että emme pääse vielä esittämään lähes valmiiksi saatettua teosta. Ooppera oli juuri puhkeamassa kukkaan”, toteaa Savo-ooppera ry:n puheenjohtaja Rauno Tikkanen.
Jyväskylän oopperan uusi tulkinta Joonas Kokkosen Viimeisistä kiusauksista ehdittiin saada jo ennen uutta vuotta yleisökenraaliin, mutta varsinainen ensi-ilta on ilmoitettu pidettäväksi 4.2.
Vaasan oopperayhdistys on varannut toiveikkaasti tuottamalleen Mozartin Cosi fan tuttelle uuden ensi-iltapäivän jo helmikuun alkuun, mutta epävarmaa vielä on, päästäänkö suluista siihen mennessä. Teos esitetään Vaasan kaupunginteatterissa, ja sen johtaa Tatu Erkkiä ja ohjaa Erik Söderblom. Solisteina ovat Ivana SrbljanAnnami HylkiläSimo MäkinenWaltteri TorikkaMarika Hölttä ja Sauli Tiilikainen.
Helsinkiläinen vapaa seurue Opera Box teki Philip Glassin Akhnaten-oopperan valmiiksi jo vuosi sitten, jolloin se saatiin esittää vain kymmenelle hengelle. Tuotanto osoittautui erinomaiseksi. Varsinainen ensi-ilta piti olla Aleksanterin teatterissa ensin syyskuussa, ja sitten se siirrettiin tammikuulle. Nyt ollaan taas etsimässä uusia päivämääriä.
Oskar Merikannon harvoin nähty Elinan surma valmistuu aikataulussaan Etelä-Savon musiikkiteatteri- ja oopperayhdistys ESMO ry:n ja Saimaa Sinfoniettan yhteistyönä Mikkelin Mikaeliin. Ensi-ilta on 5.3. Esityksiä on Mikkelissä kolme ja Savonlinnassa kaksi. Ohjaajana on Markku Pölönen ja kapellimestarina Erkki Lasonpalo. Pääooleissa laulavat Anu Ontronen, Heikki Kilpeläinen ja Mari Karjalainen.
Suomen Kansallisooppera ja -baletti on perunut kaikki esityksensä helmikuun loppuun sakka, vaikka koronarajoituksista helmikuulle ei ole vielä päätöksiä. Syyksi ooppera sanoo halunsa ”varmistaa kevään ensi-iltojen toteuttaminen”.
Brittenin Billy Budd -oopperalle, Tshaikovskin Joutsenlammelle ja Sibelius-baletille etsitään uudet esityspäivät. Kevään ohjelmistosta poistuvat kokonaan Iloinen leskiDon Pasquale ja Seitsemän veljestä.
Joutsenlammen ensi-ilta toteutetaan suoratoistona Yle Teemalla, Yle Areenassa ja Stage24-palvelussa ilman yleisöä lauantaina 29.1. klo 14. SalomeTripla: Made in FinlandKoko Karita, Kansallisbaletin 100-vuotisjuhlagaala sekä Sibeliuksen maalis-toukokuun esitykset ja Joutsenlammen toukokuun esitykset toteutetaan suunnitellusti.
 

Tuoreimmat uutiset