sunnuntai maaliskuu 3. 2024

Mäntässä kuullaan maailmanluokan pianokonsertteja

Seong-Jin Cho on yksi ikäpolvensa kysytyimpiä pianistitähtiä. (Kuva: Christoph Köstlin / Deutsche Grammophon)

Parhaillaan käynnissä oleva, Suomen merkittävin jokavuotinen pianofestivaali Mäntän Musiikkijuhlat järjestetään 23. kerran 2.–6. elokuuta. Esiintyjäkaartissa kuullaan aiempaa suurempaa määrää kansainvälisesti menestyneitä muusikoita.

Päätöspäivän konserteissa lauantaina 6.8. esiintyy kaksi nuoren polven tähtipianistia, Yulianna Avdeeva ja Seong-Jin Cho. Kumpikin muistetaan Varsovan Chopin-kilpailun voittajina, Avdeeva vuodelta 2010 ja Cho vuodelta 2015. Voittojensa jälkeen he ovat nousseet nopeasti kansainväliseen pianoeliittiin ja kuuluvat ikäpolvensa kysytyimpiin pianisteihin.

Mäntän muita kansainvälisesti tunnettuja pianotaiteilijoita ovat mm. Angela Hewitt ja Olli Mustonen, jotka palaavat Mänttään muutaman vuoden tauon jälkeen. Mänttään palaavat myös tenori Ian Bostridge ja pianisti Saskia Giorgini, jotka esittävät tänä kesänä Bostridgen maailmanmaineeseen nostaneen Franz Schubertin Winterreise-laulusarjan. Omassa resitaalissaan Giorgini esittää Franz Lisztin kokoelman Harmonies poétiques et religieuses, josta Giorginin viime syksynä julkaisema levytys on ollut yksi vuoden 2021 kansainvälisesti palkituimpia. Juhlilla kuullaan myös Tampereen pianokilpailun vuoden 2021 voittajaa David Munk-Nielseniä sekä vuoden 2017 voittajaa Ossi Tanneria.

Mäntässä taistellaan yhä harvenevien pianoresitaalien puolesta. Mäntän Musiikkijuhlien taiteellisen johtajan Niklas Pokin mukaan Musiikkijuhlat haluaa profiloitua maailman parhaimpien pianotapahtumien joukkoon nimenomaan esitysten laadun ja erinomaisten konserttien avulla.
”Yhden soittajan resitaali on soittajalle vaativin, mutta yleisölle ehkä jopa palkitsevin musisoinnin laji. Se mahdollistaa valtavan elämysten kirjon sekä hienovaraisen sanattoman kommunikaation esiintyjän ja yleisön välillä. Pianoresitaaleja kuulee kuitenkin nykyään Suomessa valitettavasti yhä harvemmin”, hän sanoo.

Mäntän Musiikkijuhlien pääkonserttipaikka on Serlachius-museo Göstan Kivijärvi-sali. Konsertteja kuullaan myös Mäntän Klubilla sekä Mäntän ja Vilppulan kirkoissa. Koko ohjelma löytyy täältä.

Tuoreimmat uutiset