perjantai toukokuu 17. 2024

Me Too -kampanja levisi Ruotsissa klassiseen musiikkiin

Yksi vetoomuksen allekirjoittaneista laulajista on suomalainen Camilla Nylund (oik.) Kuvassa Jyrki Anttila ja Nylund esittävät kohtauksen Aarre Merikannon oopperasta Juha (Kansallisooppera 2011). © Heikki Tuuli

Yli 600 oopperalaulajaa nosti äänensä seksuaalista häirintää ja seksismiä vastaan.

Maailman ympäri levinnyt seksuaalista häirintää vastustava #metoo -kampanja on vain laajentunut. Nyt Ruotsissa jo yli 600 oopperalaulajaa on allekirjoittanut vetoomuksen seksuaalista häirintää vastaan. Vetoomuksella vastustetaan ooppera- ja konserttitaloihin pesiytynyttä seksuaalista häirintää ja seksismiä, kuten kertoo aiheesta ensimmäisenä Suomessa uutisoinut Helsingin Sanomat.

Allekirjoittajiin kuuluu moni kansainvälistä mainetta kerännyt laulaja, mukaan lukien Anna Larsson, Katarina Dalayman, Erika Sunnegårdh, Miah Persson, Iréne Theorin, Elin Rombo, Katija Dragojevic, Ida Falk Winland, Kerstin Avemo ja Lena Nordin. Heidän lisäkseen allekirjoittajista löytyy myös suomalaissopraano Camilla Nylund.

Viime viikolla 456 ruotsalaista näyttelijää ilmoitti avoimessa kirjeessä joutuneensa seksuaalisen häirinnän tai ahdistelun uhriksi teatteri- tai elokuva-alalla. Ruotsin kulttuuri- ja tasa-arvoministeri Alice Bah Kuhnke kertoi Aftonbladet-lehdessä järkyttyneensä kirjeestä. Ministeri vaatii nyt loppua seksuaaliselle häirinnälle ja välittömiä uudistuksia maansa kulttuuri-instituutioiden johtotapoihin.

Klassisen musiikin uutissivusto Slippediscin mukaan Ruotsin radio suunnittelee lisäksi lähettävänsä radio-ohjelman, jossa nimetään kaksi jatkuvaan seksuaaliseen häirintään syyllistynyttä Kuninkaallisen Musiikkiakatemian (Kungliga Musikaliska Akademien) merkittävää opettajaa. Kyseinen organisaatio ei enää järjestä opetusta, eikä kyseessä ole sama laitos kuin Tukholman kuninkaallinen musiikkikorkeakoulu (Kungliga Musikhögskolan i Stockholm).

Lue lisää aiheesta:

Tasa-arvoevoluutio on väistämätön

Tuoreimmat uutiset