sunnuntai toukokuu 5. 2024

Mikkelin kaupunginorkesterin muusikoiden palkanmaksu keskeytetään

Mikkelin kaupunginorkesterin muusikoiden palkanmaksu keskeytyy toistaiseksi 16. huhtikuuta. Kuvalähde: orkesteri

Monet orkesterit niin Suomessa kuin muissakin maissa ovat tehneet koronapandemian seurauksena valtavan digiloikan ja alkaneet tuottaa monipuolista sisältöä Internetiin. Mikkelissä on lähdetty toiselle linjalle, sillä siellä kaupunki keskeyttää kaupunginorkesterinsa muusikoiden palkanmaksun 16. huhtikuuta alkaen.

 

Mikkelin kaupunki perustaa päätöksen palkanmaksun keskeyttämisestä työsopimuslain toisen luvun 12 §:n toiseen momenttiin. Sen mukaan palkanmaksun voi keskeyttää, mikäli työntekijä on estynyt tekemästä työtään työpaikkaa kohdanneen tulipalon, poikkeuksellisen luonnontapahtuman tai muun sen kaltaisen hänestä tai työnantajasta riippumattoman syyn vuoksi.

Kyseessä ei ole siis lomautus, joka vaatisi yt-menettelyt ja tehtäisiin tuotannollisista syistä.

Mikkelin kaupunginorkesterin intendentti Jaakko Antilan mukaan muusikoiden palkanmaksun keskeytys kuitenkin käytännössä vastaa samaa asiaa kuin lomautus, vain peruste on eri.

Antilan mukaan päätös tuli kaupungin ylimmältä taholta, eikä se vaikuta ainoastaan kaupunginorkesterin muusikoihin. “Se koskee muitakin ammattikuntia kuin pelkkiä muusikoita: kirjastoja, museoita, uimahalleja ja varhaiskasvatusta.”

“Tällä hetkellä päätös on voimassa toistaiseksi tai siihen asti kunnes rajoitukset poistuvat.”

 

Orkesterin hallinto puolestaan mukana yt-menettelyssä

Sitä Antila ei osaa sanoa, tuleeko palkanmaksun keskeytys jossain vaiheessa vaihtumaan esimerkiksi lomautuksiksi muusikoiden osalta.

Mikkelin kaupungilla on nimittäin käynnissä myös yt-neuvottelut niiden työntekijöiden osalta, joiden työnteko ei kaupungin mielestä ole yhtä radikaalisti estynyt. Kaupunginorkesterin hallinto kuuluu juurikin näihin työntekijöihin.

“Me [orkesterin hallinto] ollaan yt-menettelyssä mukana, mutta jatketaan työtä nyt normaalisti ja valmistellaan muun muassa syksyä ja tulevia kausia ihan normaalisti”, Antila toteaa puhelimitse.

 

Orkesterilla oli suunnitelmia korvaavaksi ohjelmaksi

Pandemian vuoksi Mikkelin orkesterin loppukevään konsertit peruttiin jo maaliskuun puolivälissä. Kaupunginorkesterin tulevan kesän konsertteja ei ole vielä peruttu, vaan ne kulkevat edelleen mukana suunnittelussa.

“Valtiovallan rajoitukset ulottuvat toukokuun loppuun saakka. Jos valtioneuvosto ei pidennä kieltoa, niin olettaisin että kesän tapahtumat toteutuvat normaalisti.”

Kaupungin päätöksestä johtuen keväällä Mikkelissä ei kuitenkaan aleta orkesterin voimin tuottamaan digitaalista sisältöä, kuten monet muut orkesterit ovat alkaneet tehdä.

Ei voi kuitenkaan väittää, etteikö verkkosisältöjen tuottamista olisi suunniteltu orkesterissa.

“Olimme valmistelleet kaikkea mahdollista, mitä voitaisiin [orkesterilla] tehdä. Sitten tuli tämä päätös, joka tarkoitti sitä, että mitään näistä suunnitelmista ei päästy loppujen lopuksi toteuttamaan”, Antila kertoo.

Suunnitelmissa oli mm. konserttistriimauksia sekä sisällön tuottamista Mikkelin musiikinopettajien käyttöön ja sosiaaliseen mediaan.

Esimerkiksi Mikkelin Tuomiokirkkoseurakunnan kiirastorstain jumalanpalvelus olisi ollut yksi osa orkesterin konserttistriimaussuunnitelmaa. Nyt jumalanpalveluksessa esiintyvä, orkesterin soittajista koottu jousikvartetti ei virallisesti edusta kaupunginorkesteria vaan soittajat esiintyvät yksityishenkilöinä.

“Kun heillä ei ole työvelvoitetta, orkesterilla tai minulla ei ole mitään valtaa heitä sinne määrätä töihin”, Antila kertoo. “Mutta muusikot ilmoittivat samantien, että he olisivat silti kiinnostuneita.”

 

Myös muissa kaupungeissa ilmoitettu palkanmaksun keskeytyksestä

Mikkeli ei suinkaan ole ainoa kaupunki, joka on päättänyt keskeyttää palkanmaksun. Myös mm. Savonlinna, Jyväskylä, Joensuu, Lappeenranta, Rovaniemi ja Oulu ovat päättäneet lopettaa palkanmaksun osalle työntekijöistään.

Esimerkiksi Oulussa palkanmaksun keskeytyksen piiriin on tulossa Oulu Sinfoniasta noin 60 henkilöä. Lappeenrannassa puolestaan on käynnissä erilliset yt-neuvottelut Lappeenrannan kaupunginorkesterin kanssa. Etelä-Saimaan eilen julkaiseman uutisen mukaan yt-neuvottelut päättyvät tänään.

Myös Rovaniemen kaupunki on ilmoittanyt vapaa-ajan ja koulutuspalvelujen työntekijöille kulttuuri- ja liikuntalaitosten ja koulujen sulkemisesta johtuvan työnteon estymisen perusteella.

Orkestereiden soittajia edustava Muusikkojen liitto ei ole vielä kommentoinut asiaa, sillä liiton kaupunginorkestereihin liittyvien asioiden sopimusasiantuntijat kokoustivat tilanteesta tätä juttua kirjoitettaessa.

Tuoreimmat uutiset