tiistai huhtikuu 23. 2024

Ministeri uudistaisi – mutta mitä?

KOMMENTTI
Kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) on ilmaissut julkisuudessa halunsa uudistaa taiteen valtiontukijärjestelmää. Hän pitää orkesterien, teatterien ja museoiden vos-järjestelmää jähmeänä ja haluaisi siihen lisää ketteryyttä, joustavuutta ja kannustavuutta. Hän on asettanut virkamiestyöryhmän selvittämään muutostarpeita vuoden loppuun mennessä, ja sen jälkeen on tarkoitus koota kulttuurialan toimijoista ryhmä, joka veisi asiaa eteenpäin ministeriön kanssa.

Periaatteessa ministeri on oikealla asialla: sementoidussa systeemissä on heikkoutensa, ja vapaat ryhmät ovat eriarvoisessa asemassa asemansa aikanaan vakiinnuttaneisiin laitoksiin nähden. Suuri ongelma on vain se, että avustusten kokonaispotin suhteen pelataan nollasummapeliä – tai käytännössä miinusmerkkistä. Vos-laitoksten taloudesta on ilmat puhallettu pois jo kauan sitten, ja avustukset laskevat jälleen ensi vuoden budjetissa. Juustohöyläämisen jatkaminen johtaa kurjistumisen kierteeseen, josta ei hyödy kulttuurin kentällä kukaan. Löytyykö uskallusta rakenteellisiin ratkaisuihin kuten laitosten fuusioihin ja lopettamisiin?

Grahn-Laasosen kommenteista ei löydy vielä juurikaan konkretiaa. On helppoa vaatia elintilaa  uusille ja nouseville taiteille, mutta onko niiden eteen tuhottava vuosikymmenten työtä sen kulttuurin parissa, jolla on pitkät perinteet ja jota yleisö oikeasti myös katsoo ja kuuntelee?
Totta kuitenkin on, että kenttään pitää saada liikettä niin, että sisältö nousee esiin yli rakenteiden. Laatuarvioinnin tuominen osaksi systeemiä on kannatettavaa, mutta oleellista on sen toteuttamistapa. Sitä ei saa tehdä niin mekaanisin ajatuskuluin kuin Paavo Arhinmäki (vas) kaudellaan yritti. Taiteenalat ovat erilaisia, eikö niitä voi sulloa samaan kriteeristöön.

Oleellista koko uudistustyössä on se, että löydettäisiin etupiirijaot ylittävää visionäärisyyttä. Hienoa, että taiteen kentälle itselleen annetaan taas mahdollisuus, mutta pelkään pahaa, että kuppikunnat eivät taaskaan löydä toisiaan, ja suurten päätösten teko jää poliitikoille.

Harri Kuusisaari

STAY CONNECTED

2,264FanitTykkää
1,257SeuraajatSeuraa
0TilaajatTilaa

Tuoreimmat uutiset