lauantai toukokuu 4. 2024

Monialaisen taiteen valtionpalkinto Kimmo Pohjoselle

Kimmo Pohjonen, kuva Jyrki Kallio
Kimmo Pohjonen. Kuva: Jyrki Kallio

Perusteluissa Pohjosen kuvaillaan tuottaneen omaperäistä ja korkeatasoista taidetta.

Monialaisen taiteen valtionpalkinnon on saanut tänä vuonna muusikko Kimmo Pohjonen. Harmonikkamuusikko ja säveltäjä Pohjonen on yhdistellyt teoksissaan nykymusiikkia ja suomalaista kansanperinnettä, ja tehnyt esityksissään yhteistyötä myös mm. tanssijoiden, painijoiden ja romanikatusoittajien kanssa.

Palkinnon myöntää Taiteiden välisyyden, moninaisuuden ja kansainvälisyyden toimikunta. Perusteluissaan toimikunta mm. kuvailee Pohjosen tuottaneen ”moninaisissa hankkeissaan ja yhteistyössä muiden alojen taiteilijoiden kanssa omaperäistä ja korkeatasoista taidetta”.

Muita palkinnonsaajia olivat mediataiteen alalla palkitut Terike Haapoja ja Laura Gustafsson, muotoilun palkinnon saanut Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiö ja arkkitehtuurin palkinnon saanut Arkkitehtitoimisto Livady. Valokuvataiteessa palkinnon sai Hannamari Shakya, sarjakuvataiteessa Hanneriina Moisseinen ja kuvataiteessa Pauliina Turakka Purhonen.

Säveltäjä Kalevi Aho sai jo aiemmin tämän vuoden musiikin valtionpalkinnon. Kaikki palkinnot ovat suuruudeltaan 13 500 euroa ja ne maksetaan veikkausvoittovaroista. Palkinnot jakoi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen Helsingissä.

Tuoreimmat uutiset