torstai toukokuu 2. 2024

Murhatun pianistin aviomies tuomittiin

Natalia-Strelle-Strelchenko, kuva Manchester Evening News
Natalia Strelchenko tunnettiin myös nimellä Natalia Strelle. Kuva: Manchester Evening News

 

Kontrabasisti John Martin, 48, on todettu syylliseksi vaimonsa, konserttipianisti Natalia Strelchenkon murhaan. Strelchenko löydettiin kuolleena parin yhteisestä kodista 30. elokuuta 2015 Manchesterissa. Kuolinsyytutkimuksessa 38-vuotiaalta Strelchenkolta löydettiin vakavia pää- ja kaulavammoja. Vammat johtuivat 45 lujasta iskusta kasvoihin.

Oikeudenkäynnissä syyttäjä Robert Hall kuvaili ammattimuusikkona ja Strelchenkon managerina toiminutta Martinia mustasukkaiseksi ja kontrolloivaksi mieheksi, joka oli kateellinen vaimonsa urasta. Ystävien mukaan pari riiteli usein. Jo Oslossa 2013 Martin joutui vankilaan 60 päiväksi uhattuaan tappaa Strelchenkon ja hyökättyään tätä kohtaan.

Kuukausi ennen murhaa Martin oli heittänyt Strelchenkon ulos heidän kodistaan. Strelchenkon entinen aviomies yritti tällöin saada hänet jättämään Martinin, mutta Strelchenko palasi tämän luokse, minkä jälkeen parin välit kiristyivät entisestään. Vain muutama päivä ennen tekoa Martin oli heittänyt Strelchenkon alas portaista ja kuristanut tätä apua hälyttäneen viulistiystävän nähden.

Martin kielsi murhasyytteet ja sanoi ottaneensa runsaasti alkoholia sekä masennuslääkkeitä, minkä vuoksi hän ei muistanut illan tapahtumia. Hän silti kommentoi, että hänen ”täytyy olla mies teon takana.” Oikeus tuomitsi Martinin vankilaan 17 vuoden minimiajaksi.

Venäläissyntyinen Strelchenko piti ensikonserttinsa vain 12-vuotiaana Leningradin filharmonikkojen kanssa. Pietarin konservatoriosta ja tohtoriksi Norjan valtiollisesta musiikkikorkeakoulusta valmistunut Strelchenko esiintyi ympäri maailmaa, muun muassa New Yorkin Carnegie Hallissa ja Lontoon Wigmore Hallissa. Hän myös opetti Pietarin konservatoriossa ja Leedsin College of Musicissa sekä toimi Menestrellesin kansainvälisen kamarimusiikkiakatemian taiteellisena johtajana.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Tuoreimmat uutiset